Najbrži do sada: Rezultat testa na koronu za samo 45 sekundi

“Test dana” na virus korona @dsa.fi

Jedna finska kompanija razvila je do sada najbrži korona test na svijetu, koji slično kao “alkotest”, daje rezultat za 45 sekundi.

Nikome omiljeni brzi testovi virusa korona pomoću briseva u nosu ili grlu uskoro bi mogli postati prošlost. Naime, u EU je odobren “test daha” razvijen u Finskoj, a namijenjen je otkrivanju virusa korona i mutacija kao što je “Omikron” i to u roku od 45 sekundi.

Biomarkeri u dahu

Brzi test funkcioniše na način da osoba koja se testira puše u prijenosni uređaj, slično kao kod “alkotesta“, oko 15 sekundi, gdje nanosenzori analizuju dah. Prema navodima proizvođača, rezultat se zasniva na činjenici da su određeni biomarkeri u dahu tipični za metaboličke reakcije u tijelu povezane sa virusom korona.

Nakon toga, podaci se šalju sa uređaja putem mobilne aplikacije na uslugu baziranu “u oblaku”, koja daje rezultat testa u roku od 45 sekundi. To je prvi komercijalno distribuisani korona “test disanja” te vrste.

Uređaji već u prodaji

Želimo pomoći da se brzo vratimo u normalu na poslu, u školi ili u sportu“, objašnjava Pekka Rissanen, izvršni direktor finske razvojne kompanije “Deep Sensing Algorithms“. Prvih 20.000 uređaja je već isporučeno.

Prema njegovim riječima, CE certificirani “Breathpass” trebao bi se koristiti i za korona provjere na graničnim prelazima i aerodromima, gdje brzi rezultati imaju itekako smisla.

Vezane vijesti

Ohrabrujuće: Broj zaraženih porastao 70%, ali je broj mrtvih opao za 10%

Globalni broj slučajeva COVID-19 porastao je za 70 posto u protekloj sedmici, ali je broj smrtnih slučajeva od…

Nutricionistkinja “označila” najgoru hranu za doručak kod mršavljenja

Američka nutricionistkinja Laura Burak kazala je da postoji određena hrana za prvi jutarnji obrok koja je najgora opcija…

Voda se pije obavezno prije, a ne nakon kafe

Najpoznatiji “crni napitak” na ovim prostorima nekada se služio isključivo uz rahatlokum, kocku šećera ili čak orah, ali…
Total
6
Share