Najjeftinije sredstvo za prevenciju moždanog udara

Glavobolja @freepik.com

Moždani udar, poznat i kao apoplektički moždani udar ili samo moždani udar, je akutni poremećaj cirkulacije krvi u mozgu, uslijed kojeg su oštećene moždane funkcije, sarazličitim stepenima oštećenja. Nakon 55. godine, rizik od razvoja moždanog udara se udvostručuje.

Američki naučnici sa Univerziteta u Ohaju otkrili su da je vitamin D veoma koristan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, te ga je potrebno “unositi u tijelo” na način da provodimo oko 15 minuta na otvorenom po sunčanom danu.

Obnavljanje srca i krvnih sudova

“Nedostatak vitamina D u organizmu izaziva oštećenje endotijelnih ćelija koje oblažu unutrašnju površinu krvnih sudova. Posljedica ovog procesa je značajno pogoršanje stanja kardiovaskularnog sistema i povećanje opterećenja koje doživljava miokard“, navode autori istraživanja.

Prema njihovim riječima, proizvodnja vitamina D u tijelu, koji se aktivira pod uticajem sunčeve svjetlosti, pomaže u održavanju odgovarajućeg nivoa dušikovog oksida. Nedostatak ove supstance u krvi može izazvati moždani udar.

“Vitamin D je najjeftinije rješenje za obnavljanje srca i krvnih sudova“, napominju naučnici.

Vezane vijesti

Naučna studija “pokazala” koja je krvna grupa najsklonija razvoju raka

Naučnici sa Univerziteta Karolinska u Švedskoj otkrili su vezu između određenih krvnih grupa i rizika od razvoja raka.…

Zašto su lubenice bolje od paradajza

Lubenica nadmašuje paradajz u likopenu, antioksidansu za zdravlje srca i krvnih žila koji pomaže u borbi protiv upala,…

Japanci razvijaju vakcinu za doživotni imunitet protiv COVID-19

Japanski naučnici sa “Instituta medicinskih nauka” u Tokiju razvijaju vakcinu protiv korona virusa koja može obezbijediti doživotni imunitet.…
Total
0
Share