Namjerno se zarazili: Iznenađujući rezultati nove studije o koroni

Zaštita porodice od virusa korona @freepik.com

Virusom korona pomoću kapi za nos zaražene su 34 osobe u dobi od 18 do 29 godina. Odmah se postavilo pitanje – koliko su ti eksperimenti korisni na ljudima? Čak su i etički upitni? I što je najvažnije, koje su rezultate istraživači sa “Imperial College London” izvukli iz ove studije?

Na kraju je 34 od 36 volontera učestvovalo u eksperimentu. 18 osoba je pozitivno testirano na virus. Spoznaja da ne reaguju svi na virus na isti način nije nova. Također je još uvijek nejasno zašto ljudi jače ili slabije reaguju na virus ili uopšte ne reaguju.

Kako se virus ponaša u tijelu

Međutim, učesnici su mogli da posmatraju i prate kako se virus ponaša u tijelu. Na primjer, virus se u početku razmnožava u grlu. Kasnije je virusno opterećenje u nosu najveće. Testovi su vršeni dva puta sedmično, a stvarna infekcija je otkrivena u prosjeku nakon četiri dana.

Virusno opterećenje bilo je najveće petog dana. U međuvremenu su istraživači dobili “fascinantan uvid u to kako se virus širi u tijelu i kako infekcija napreduje“.

Zaraženi “Alfa” varijantom

Od 18 zaraženih, 16 je razvilo simptome infekcije. Međutim, ispitanicima nije davana ni “Omikron” varijanta ni “Delta” varijanta, već “Alfa” varijanta, koja više nije dostupna. Dvije trećine volontera žalilo se na gubitak okusa, što je bilo uobičajeno za ovu varijantu.

Mjereno je i kada organizam počinje da razvija antitijela, što počinje nakon četrnaest dana. Nakon još dvije sedmice koncentracija se dodatno povećala. Naučnici koji podržavaju studiju vjeruju da bi ovo istraživanje moglo biti alat kada je u pitanju razvoj terapija i drugih vakcina.

Ispitanici su za svoj dobrovoljni rad primili naknadu u iznosu od 5.200 eura. Inficiranim se čulo ukusa većinom vratilo nakon 90 dana.

Vezane vijesti

Toksikolozi upozoravaju: Obratite pažnju na ljepljivo voće i povrće

Suočavanje sa GMO u voću i povrću je postalo naša svakodnevica, ali zato možemo maksimalno ukloniti pesticide iz…

Koliko dugo ćemo živjeti zavisi od temperature u prostoriji?

Sada je i konačno potvrđena teza prema kojoj provjetravanje spavaće sobe i njeno održavanje hladnom prije spavanja pomaže…

Otkrivena vrsta seksa koja poboljšava san

U rezultatima studije koju je predstavio “Journal of Sleep Research”, navodi se da su naučnici sa Univerziteta Groningen…
Total
0
Share