Naučnici otkrili zašto i životinje dobijaju rak

Divlje životinje @unsplash.com

Predatori češće obolijevaju od raka nego druge životinje, otkrili su istraživači sa jednog danaskog univerziteta. To je prvenstveno zbog viška mesa u prehrani. Naučnici su rezultate rada opisali kroz članak u magazinu “Nature”.

Incidenca raka i faktori rizika najbolje se razumiju kod ljudi. Međutim, životinje, uključujući one divlje, također pate od bolesti raka. Kako bi otkrili koliko se to često događa, istraživači su analizirali podatke više od 110.000 sisara u 191 vrsti. Pokazalo se da su grabežljivci najosjetljiviji na rak, više od četvrtine crnih leoparda, crvenih vukova i letećih lisica umire od raka, dok su se s druge strane papkari najmanje susretali sa rakom.

Velika “korist” za ljude

Rizik od razvoja raka kod životinja povezan je sa konzumacijom mesa. Onkogene virusne infekcije, niska raznolikost crijevnog mikrobioma, također mogu igrati ulogu. Budući da su proučavane životinje koje se drže u zoološkim vrtovima, sjedilački način života postao je važan faktor.

“Sve u svemu, naš rad naglašava da rak može predstavljati ozbiljnu i značajnu prijetnju dobrobiti životinja, što zahtijeva značajnu naučnu pažnju, posebno u kontekstu nedavnih promjena u okolišu uzrokovanih ljudima”, zaključuju autori, nadajući se da će proučavanje raka kod životinja dovesti do medicinskih otkrića koja će biti korisna i za ljude.

Vezane vijesti

Zašto tako brzo gubimo imunološku zaštitu na virus korona?

Jedan je ruski imunolog govorio o tome koji sve razlozi ubrzavaju slabljenje imunološkog odgovora ljudskog organizma na virus…

Ljudska navika koja je štetnija i od cigareta

Može se dugo raspravljati koliko je zdravo ili štetno popiti čašu crnog vina. Međutim, svi nutricionisti su uvjereni…

“T-ćelije” od obične prehlade pružaju zaštitu od COVID-19

Studija koju je u ponedjeljak objavio “Imperial College London” otkrila je da visoki nivoi T-ćelija uzrokovani virusima obične…
Total
5
Share