Naučnici otkrili zašto i životinje dobijaju rak

Divlje životinje @unsplash.com

Predatori češće obolijevaju od raka nego druge životinje, otkrili su istraživači sa jednog danaskog univerziteta. To je prvenstveno zbog viška mesa u prehrani. Naučnici su rezultate rada opisali kroz članak u magazinu “Nature”.

Incidenca raka i faktori rizika najbolje se razumiju kod ljudi. Međutim, životinje, uključujući one divlje, također pate od bolesti raka. Kako bi otkrili koliko se to često događa, istraživači su analizirali podatke više od 110.000 sisara u 191 vrsti. Pokazalo se da su grabežljivci najosjetljiviji na rak, više od četvrtine crnih leoparda, crvenih vukova i letećih lisica umire od raka, dok su se s druge strane papkari najmanje susretali sa rakom.

Velika “korist” za ljude

Rizik od razvoja raka kod životinja povezan je sa konzumacijom mesa. Onkogene virusne infekcije, niska raznolikost crijevnog mikrobioma, također mogu igrati ulogu. Budući da su proučavane životinje koje se drže u zoološkim vrtovima, sjedilački način života postao je važan faktor.

“Sve u svemu, naš rad naglašava da rak može predstavljati ozbiljnu i značajnu prijetnju dobrobiti životinja, što zahtijeva značajnu naučnu pažnju, posebno u kontekstu nedavnih promjena u okolišu uzrokovanih ljudima”, zaključuju autori, nadajući se da će proučavanje raka kod životinja dovesti do medicinskih otkrića koja će biti korisna i za ljude.

Vezane vijesti

Simptomi “Omikrona” koji se javljaju odmah nakon kontakta sa zaraženim

Grupa doktora iz SAD-a, Velike Britanije i Južne Afrike navela je najranije simptome “Omikron” soja virusa korona. Stručnjaci…

Zašto tako brzo gubimo imunološku zaštitu na virus korona?

Jedan je ruski imunolog govorio o tome koji sve razlozi ubrzavaju slabljenje imunološkog odgovora ljudskog organizma na virus…

Lista vitamina i minerala koji stimulišu metabolizam i gubitak težine

Da li ste znali da neki vitamini i minerali mogu biti efikasan dodatak vašoj ishrani i vježbanju. Naime,…
Total
5
Share