Naučnici otkrili zašto i životinje dobijaju rak

Divlje životinje @unsplash.com

Predatori češće obolijevaju od raka nego druge životinje, otkrili su istraživači sa jednog danaskog univerziteta. To je prvenstveno zbog viška mesa u prehrani. Naučnici su rezultate rada opisali kroz članak u magazinu “Nature”.

Incidenca raka i faktori rizika najbolje se razumiju kod ljudi. Međutim, životinje, uključujući one divlje, također pate od bolesti raka. Kako bi otkrili koliko se to često događa, istraživači su analizirali podatke više od 110.000 sisara u 191 vrsti. Pokazalo se da su grabežljivci najosjetljiviji na rak, više od četvrtine crnih leoparda, crvenih vukova i letećih lisica umire od raka, dok su se s druge strane papkari najmanje susretali sa rakom.

Velika “korist” za ljude

Rizik od razvoja raka kod životinja povezan je sa konzumacijom mesa. Onkogene virusne infekcije, niska raznolikost crijevnog mikrobioma, također mogu igrati ulogu. Budući da su proučavane životinje koje se drže u zoološkim vrtovima, sjedilački način života postao je važan faktor.

“Sve u svemu, naš rad naglašava da rak može predstavljati ozbiljnu i značajnu prijetnju dobrobiti životinja, što zahtijeva značajnu naučnu pažnju, posebno u kontekstu nedavnih promjena u okolišu uzrokovanih ljudima”, zaključuju autori, nadajući se da će proučavanje raka kod životinja dovesti do medicinskih otkrića koja će biti korisna i za ljude.

Vezane vijesti

Voda se pije obavezno prije, a ne nakon kafe

Najpoznatiji “crni napitak” na ovim prostorima nekada se služio isključivo uz rahatlokum, kocku šećera ili čak orah, ali…

Psiholozi otkrili da žene smiruje partnerov stres

Žene se bolje nose sa stresom čak i kada ga proživljava neko njima blizak, otkrili su psiholozi sa…

Pronađen mogući lijek za Alchajmerovu bolest – značajno usporava napredovanje

Alchajmerova bolest predstavlja progresivni poremećaj pamćenja koji degeneriše mozak, ali čiji je osnovni uzrok i dalje nepoznat. Međutim,…
Total
0
Share