Norveška studija: COVID vakcine ometaju menstruaciju kod žena

Ženska bol @unsplash.com

Gotovo dvostruko više mlađih Norvežanki imalo je jače menstruacije nego ranije nakon što su primili vakcinu protiv Covid-19, navodi se u preliminarnim rezultatima velikog istraživanja stanovništva.

Kako bi istražio vezu između Covid-19 i različitih poremećaja krvarenja, norveški “Nacionalni institut za javno zdravlje” (FHI) proveo je veliku studiju na više od 60.000 djevojaka i žena u dobi od 12 do 80 godina. Do sada su objavljeni preliminarni rezultati za 6.000 žena u starosnoj grupi od 18 do 30 godina.

“U ovoj studiji vidimo da je jedan broj žena u Norveškoj imao različite poremećaje nakon prve ili druge doze Covid vakcine“, kazao je voditelj projekta dr Lil Trogstad.

Udio žena koje su prijavile obilno krvarenje porastao je sa 7,6% prije vakcinacije, na 13,6% nakon vakcinacije. Njihov udio se nakon druge vakcine dodatno povećao na 15,3%. Drugi često prijavljeni simptomi su: produženo krvarenje, neuobičajeno kratki ili dugi intervali, neočekivano prekinut ciklus, izuzetno bolne menstruacije ili čak menstrualna bol bez krvarenja.

Odgađanje vakcinacije

Na osnovu preliminarnih rezultata, FHI pruža niz savjeta za žene koje su imale menstrualne poremećaje, uključujući odgađanje daljnje Covid vakcinacije dok se ne ispita uzrok ili simptomi ne riješe.

Među učesnicima, 59,4% je primilo prvu dozu od “Pfizera“, 35,8% je primilo “Modernu”, 4,7% “AstraZeneca” i 0,2% “Johnson & Johnson“. Za drugu dozu, 47,4% je primilo “Pfizer”, a 52,6% “Modernu”.

U ljeto 2021. godine žene širom svijeta počele su prijavljivati ​​poremećaje krvarenja nakon što su primile vakcinu protiv koronavirusa. Samo u Danskoj njihov broj je porastao sa nekoliko desetina na više od 1.000 u svega nekoliko sedmica. Do novembra je broj prijava premašio 3.900.

Međutim, Norveška je postala prva zemlja koja je odgovorila velikom anketom stanovništva nakon što je primila skoro 1.300 sličnih upozorenja.

Vezane vijesti

Protiv najopasnijeg otrova na svijetu ne pomažu ni rukavice

Vjerovatno se svako od nas barem jednom u životu susreo s vijestima o trovanju pojedinim metalima, za koje…

Englezi sami sebi vade zube kliještima, zubari “napustili” državu

Ostrvski mediji izvještavali su nedavno o mnogobrojnim slučajevima kada su pacijenti sami sebi kliještima vadili zube zbog nesnosnog…

Neurolozi objasnili zašto je golicanje opasno za djecu

Dijete ne dobija pozitivne emocije od golicanja, a smijeh je samo refleksna reakcija, navode neurolozi. Golicanje sužava krvne…
Total
1
Share