Nova mutacija virusa korona može “zaobići” ljudski imunitet!?

Covid-19 @unsplash.com

O novoj mutaciji virusa korona (Covid-19) iz Bocvane naučnici govore već određeno vrijeme, pogotovo imajući u vidu “izuzetno velik broj modifikacija” koje ovako mutirani virus može uzrokovati.

Prema navodima “Guardiana“, broj od desetak zabilježenih potvrđenih slučajeva sa mutiranom genomskom sekvencom može biti mali, međutim, varijanŧa je izazvala ozbiljnu zabrinutost kod nekih istraživača Covida-19, jer neke od modifikacija mogu zaobići ljudski imunitet.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 modifikacije proteinskog šiljka, dijela virusa koji većina vakcina koristi za aktiviranje imunog sistema protiv Covida-19. Upravo ove mutacije u proteinskom šiljku mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ljudske stanice i širi se, ali i otežati “posao” imunim stanicama da se odbarne od ovog patogena.

Na drugom kraju svijeta

Varijanta je prvi put identifikovana u Bocvani, gdje su do sada otkrivena samo tri slučaja, dok je još šest prijavljenih u Južnoj Africi i jedan u Hong Kongu na puŧniku koji se vraćao iz Južne Afrike.

Slučajevi mutacije zabilježeni u Bocvani otkriveni su 11. novembra, a prva infekcija u Južnoj Africi tri dana kasnije. U Hong Kongu je pronađen 36-godišnji muškarac koji je imao negativan PCR test prije leta iz Hong Konga u Južnu Afriku, gdje je boravio od 22. oktobra do 11. novembra. Po povratku u Hong Kong, test je opet bio negativan, te zatim pozitivan 13. novembra, dok je bio u karanteni.

Zabrinuti afrički virolozi

Dr Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, objavio je detalje o novoj mutaciji virusa korona na mjestu gdje se dijeli njegov genom, isŧičući da “nevjerovatno veliki broj modifikacija šiljaka sugeriše da bi to moglo biti stvarno zabrinjavajuće“.

Naučnici širom svijeta će pratiti novu mutaciju kako ne bi dobila zamah i počela se masovnije širiti. Međutim, neki virolozi u Južnoj Africi zabrinuti su zbog nedavnog porasta slučajeva u Gautengu, urbanom području koje uključuje Pretoriju i Johannesburg, gdje je identifikovana najnovija varijanŧa B.1.1.529 mutiranog virusa korona.

Vezane vijesti

Budući sojevi virusa korona mogli bi biti zarazniji od “Omikrona”

Maria van Kerkhove, epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kazala je da bi budući sojevi virusa korona mogli biti…

Rizik od hospitalizacije “Omikronom” za 69% manji nego “Deltom”

Rizici od hospitalizacije u vezi sa virusom “Covid-19” manji su za 69 posto u slučaju infekcije varijantom “Omikron”…

Doktori dokazali da od ljutnje možete zaraditi moždani udar

Ljutnja i naporna fizička aktivnost mogu izazvati moždani udar, upozoravaju stručnjaci sa Irskog nacionalnog univerziteta u Galwayu u…
Total
1
Share