Nova studija: Zaštitne maske prepolovile rizik od koronavirusa

No image
No image @danas.ba

I dok se koronavirus u punom zamahu vratio u Evropu, gdje je trenutno njegovo najveće svjetsko žarište, jedna naučna studija nudi podsjetnik na jednostavne mjere u njegovoj prevenciji, poput nošenja zaštitnih maski i pranja ruku.

Čak osam naučnih studija, koje je ovih dana objavio “British Medical Journal” (BMJ), navodi da nošenje zaštitne maske za lice više od dva puta umanjuje rizik od dobijanja Covida-19, zajedno u kombinaciji s pranjem ruku, dok se u jednoj studiji navodi da fizičko distanciranje taj isŧi rizik smanjuje za četvrtinu.

U svojoj studiji naučnici su se trudili da procijene mjere javnog zdravlja na virus korona, ali u njih nisu spadale mjere poput karantina, zatvaranja škola ili totalnog “lockdowna” jer bi studije i njihovi uticaji bili previše različiti.

Zbunjujuće odluke

U praŧećem predgovoru u BMJ-u se navodi da finansiranje mjera javnog zdravlja čini samo 4% globalnog istraživanja virusa korona.

“Uzimajući u obzir centralni značaj javnih zdravstvenih i socijalnih mjera za kontrolu pandemije, neizvjesnosti i kontroverze oko njihovih efekata i ogroman istraživački napor koji se ulaže u razvoj vakcina i lijekova, ovaj nedostatak ulaganja u mjere javnog zdravlja je zbunjujući“, poručuju naučnici iz Instituta za zdravstvenu zaštitu australijskog univerziteŧa Bond, koji su pisali predgovor zajedno sa naučnicima iz Velike Britanije i Norveške.

Vezane vijesti

Vrijeme izolacije od COVID-19 skraćeno na samo 5 dana

“Ljudi koji imaju Covid-19 mogu ostati izolaciji samo pet dana, ukoliko više ne doživljavaju simptome bolesti”, navode američki…

Najjeftinije sredstvo za prevenciju moždanog udara

Moždani udar, poznat i kao apoplektički moždani udar ili samo moždani udar, je akutni poremećaj cirkulacije krvi u…

Ne bacajte mliječne zube: Jednog dana bi vam mogli spasiti život!

Dr Suntao Shi iz američkog Nacionalnog instituta za stomatološku medicinu sproveo je istraživanje i otkrio da mliječni zubi…
Total
0
Share