Nova studija: Zaštitne maske prepolovile rizik od koronavirusa

I dok se koronavirus u punom zamahu vratio u Evropu, gdje je trenutno njegovo najveće svjetsko žarište, jedna naučna studija nudi podsjetnik na jednostavne mjere u njegovoj prevenciji, poput nošenja zaštitnih maski i pranja ruku.

Čak osam naučnih studija, koje je ovih dana objavio “British Medical Journal” (BMJ), navodi da nošenje zaštitne maske za lice više od dva puta umanjuje rizik od dobijanja Covida-19, zajedno u kombinaciji s pranjem ruku, dok se u jednoj studiji navodi da fizičko distanciranje taj isŧi rizik smanjuje za četvrtinu.

U svojoj studiji naučnici su se trudili da procijene mjere javnog zdravlja na virus korona, ali u njih nisu spadale mjere poput karantina, zatvaranja škola ili totalnog “lockdowna” jer bi studije i njihovi uticaji bili previše različiti.

Zbunjujuće odluke

U praŧećem predgovoru u BMJ-u se navodi da finansiranje mjera javnog zdravlja čini samo 4% globalnog istraživanja virusa korona.

“Uzimajući u obzir centralni značaj javnih zdravstvenih i socijalnih mjera za kontrolu pandemije, neizvjesnosti i kontroverze oko njihovih efekata i ogroman istraživački napor koji se ulaže u razvoj vakcina i lijekova, ovaj nedostatak ulaganja u mjere javnog zdravlja je zbunjujući“, poručuju naučnici iz Instituta za zdravstvenu zaštitu australijskog univerziteŧa Bond, koji su pisali predgovor zajedno sa naučnicima iz Velike Britanije i Norveške.

Vezane vijesti

Doktori savjetuju kako kod kuće provjeriti rad srca

Kardiovaskularni sistem zdrave osobe i nekoga ko već ima probleme u organizmu reaguju na fizičku aktivnost na različite…

Obratite pažnju na položaj tijela kada pijete lijekove, evo i zašto

Brzina rastvaranja tableta u ljudskom tijelu može značajno varirati ovisno o položaju u kome se ono nalazi, objavila…

Rođena djevojčica koja se neprestano smiješi

Osmijeh ne silazi sa djetetovog lica od rođenja, jer beba ima prilično rijetku genetsku patologiju – bilateralnu makrostomiju,…
Total
0
Share