Tablete protiv virusa korona nisu zamjena za vakcinaciju

“Pfizer” lijekovi @Twitter

Novi lijekovi protiv virusa Covid-19 važan su dio slagalice za stavljanje pandemije pod kontrolu, ali ne štite od infekcije.

Prvi lijekovi protiv virusa korona za prevenciju konačno stižu u Evropu. Ovo je važna stvar, jer olakšava i stvara malo pozitivnije pandemijsko raspoloženje. U pitanju su monoklonska antitijela koja se daju intravenozno ili je u pitanju tableta koja se može progutati. Oba lijeka se moraju davati tokom prvih tri do pet dana bolesti, odnosno njihov je zadatak da spriječe umnožavanje virusa korona od samog početka.

Ovi lijekovi su odobreni za osobe s rizikom od razvoja ozbiljne bolesti – zato što imaju prethodne bolesti, imuni sistem im je “narušen” ranijim lijekovima, ili se mogu zaraziti uprkos vakcinaciji.

I upravo u tome je poenta – ovi lijekovi nisu zamjena za vakcinaciju. Stručnjaci upravo to naglašavaju. Oni su važan dio slagalice u držanju pandemije pod kontrolom. Ali ne štite od infekcije.

Istina je da ni vakcinacijom to ne postižemo u onoj mjeri u kojoj se svi nadamo. Ali nudi normalno zdravim ljudima gotovo savršenu zaštitu od težeg razvoja bolesti. To pokazuje i znatno veći broj nevakcinisanih osoba u bolnicama.

Vezane vijesti

WHO: PCR testovi mogu otkriti Omikron varijantu Covida-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u nedjelju da standardni PCR testovi na COVID-19 mogu otkriti infekciju novom…

Ljudi koji malo spavaju imaju rizik od Alchajmerove bolesti

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da spavanje manje od 6 sati dnevno, kod osoba starijih od 50 godina,…

Prvi “Fluron”, istovremena infekcija virusom COVID-19 i gripe

Službeno je u svijetu prijavljen prvi slučaj “Flurona” – istovremene infekcije virusom COVID-19 i virusom gripe. Riječ je…
Total
1
Share