Tablete protiv virusa korona nisu zamjena za vakcinaciju

“Pfizer” lijekovi @Twitter

Novi lijekovi protiv virusa Covid-19 važan su dio slagalice za stavljanje pandemije pod kontrolu, ali ne štite od infekcije.

Prvi lijekovi protiv virusa korona za prevenciju konačno stižu u Evropu. Ovo je važna stvar, jer olakšava i stvara malo pozitivnije pandemijsko raspoloženje. U pitanju su monoklonska antitijela koja se daju intravenozno ili je u pitanju tableta koja se može progutati. Oba lijeka se moraju davati tokom prvih tri do pet dana bolesti, odnosno njihov je zadatak da spriječe umnožavanje virusa korona od samog početka.

Ovi lijekovi su odobreni za osobe s rizikom od razvoja ozbiljne bolesti – zato što imaju prethodne bolesti, imuni sistem im je “narušen” ranijim lijekovima, ili se mogu zaraziti uprkos vakcinaciji.

I upravo u tome je poenta – ovi lijekovi nisu zamjena za vakcinaciju. Stručnjaci upravo to naglašavaju. Oni su važan dio slagalice u držanju pandemije pod kontrolom. Ali ne štite od infekcije.

Istina je da ni vakcinacijom to ne postižemo u onoj mjeri u kojoj se svi nadamo. Ali nudi normalno zdravim ljudima gotovo savršenu zaštitu od težeg razvoja bolesti. To pokazuje i znatno veći broj nevakcinisanih osoba u bolnicama.

Komentariši
Vezane vijesti

Kako koristiti rakiju kao lijek?

Teško da postoji stanovnik Balkana koji nije čuo za rakiju. Tradicionalna žestoka pića prisutna su na trpezi gotovo…

Brzi test pokazuje da li vas čeka smrt u narednih 7 godina

Naučnici iz Brazila sproveli su nestandardnu ​​studiju u kojoj su učestvovale 1.702 osobe starosti od 51 do 75…

Simptomi “Omikrona” koji se javljaju odmah nakon kontakta sa zaraženim

Grupa doktora iz SAD-a, Velike Britanije i Južne Afrike navela je najranije simptome “Omikron” soja virusa korona. Stručnjaci…
Total
0
Share