Tablete protiv virusa korona nisu zamjena za vakcinaciju

“Pfizer” lijekovi @Twitter

Novi lijekovi protiv virusa Covid-19 važan su dio slagalice za stavljanje pandemije pod kontrolu, ali ne štite od infekcije.

Prvi lijekovi protiv virusa korona za prevenciju konačno stižu u Evropu. Ovo je važna stvar, jer olakšava i stvara malo pozitivnije pandemijsko raspoloženje. U pitanju su monoklonska antitijela koja se daju intravenozno ili je u pitanju tableta koja se može progutati. Oba lijeka se moraju davati tokom prvih tri do pet dana bolesti, odnosno njihov je zadatak da spriječe umnožavanje virusa korona od samog početka.

Ovi lijekovi su odobreni za osobe s rizikom od razvoja ozbiljne bolesti – zato što imaju prethodne bolesti, imuni sistem im je “narušen” ranijim lijekovima, ili se mogu zaraziti uprkos vakcinaciji.

I upravo u tome je poenta – ovi lijekovi nisu zamjena za vakcinaciju. Stručnjaci upravo to naglašavaju. Oni su važan dio slagalice u držanju pandemije pod kontrolom. Ali ne štite od infekcije.

Istina je da ni vakcinacijom to ne postižemo u onoj mjeri u kojoj se svi nadamo. Ali nudi normalno zdravim ljudima gotovo savršenu zaštitu od težeg razvoja bolesti. To pokazuje i znatno veći broj nevakcinisanih osoba u bolnicama.

Vezane vijesti

Osam nevjerovatnih upotreba sode bikarbone

Soda bikarbona je svestrani sastojak koji ljudi koriste za sve, od čišćenja doma, kozmetičkih tretmana do poboljšanja ukupnog…

Koja pića će podmladiti svaku ženu stariju od 40 godina?

Mnoge žene žele da ostanu lijepe, vitke i mlade. Takvu mladost možete održati ispravnom hranom koju jedete. Međutim,…

Mozak se mijenja pod uticajem šećera: “Pomalo je kao droga”

Istraživači sa njemačkog “Max Planck Instituta” za istraživanje metabolizma u Kelnu, u saradnji sa Univerzitetom Yale, pokazali su…
Total
1
Share