Tablete protiv virusa korona nisu zamjena za vakcinaciju

“Pfizer” lijekovi @Twitter

Novi lijekovi protiv virusa Covid-19 važan su dio slagalice za stavljanje pandemije pod kontrolu, ali ne štite od infekcije.

Prvi lijekovi protiv virusa korona za prevenciju konačno stižu u Evropu. Ovo je važna stvar, jer olakšava i stvara malo pozitivnije pandemijsko raspoloženje. U pitanju su monoklonska antitijela koja se daju intravenozno ili je u pitanju tableta koja se može progutati. Oba lijeka se moraju davati tokom prvih tri do pet dana bolesti, odnosno njihov je zadatak da spriječe umnožavanje virusa korona od samog početka.

Ovi lijekovi su odobreni za osobe s rizikom od razvoja ozbiljne bolesti – zato što imaju prethodne bolesti, imuni sistem im je “narušen” ranijim lijekovima, ili se mogu zaraziti uprkos vakcinaciji.

I upravo u tome je poenta – ovi lijekovi nisu zamjena za vakcinaciju. Stručnjaci upravo to naglašavaju. Oni su važan dio slagalice u držanju pandemije pod kontrolom. Ali ne štite od infekcije.

Istina je da ni vakcinacijom to ne postižemo u onoj mjeri u kojoj se svi nadamo. Ali nudi normalno zdravim ljudima gotovo savršenu zaštitu od težeg razvoja bolesti. To pokazuje i znatno veći broj nevakcinisanih osoba u bolnicama.

Vezane vijesti

Nova hit dijeta: Japansko čudo za brze rezultate

Predstavljamo vam japansko čudo – dijeta koja traje tačno dvije sedmice. Postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati…

Novi smrtonosni virus se pojavio u Njemačkoj

Kako prenose današnji njemački mediji, u saveznoj pokrajini Bavarskoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”. Upravo…

Britanski doktori zabrinuti zbog “majmunskih boginja”: Koji su simptomi?

U Britaniji se oglasila uzbuna zbog vijesti da su još četiri osobe, konkretno muškarci, zaražene “majmunskim boginjama”, a…
Total
1
Share