Obratite pažnju na ovih 8 faktora i živjet ćete do 20 godina duže

Posljedice mahmurluka @freepik.com

Oni koji redovno vježbaju, zdravo se hrane ili su nepušači u većini slučajeva žive duže – to nije tajna. Međutim, ono što je iznenađujuće jeste koliki je uticaj na sve imaju navike. Jedna američka studija je otkrila da zdravo ponašanje može produžiti životni vijek za više od 20 godina.

Čak i male promjene navika mogu doprinijeti dužem životnom vijeku. “Što ranije, to bolje, ali čak i ako napravite malu promjenu u svojim 40-im, 50-im ili 60-im godinama, i dalje postoji prednost”, kazala je direktorica istraživanja Univerziteta Illinois Xuan-Mai Nguyen. Nikad nije kasno za početak zdravog načina života, rekla je Nguyen.

23,7 godina za muškarce i 22,6 za žene

Studija je analizirala podatke od preko 700.000 osoba u dobi od 40 do 99 godina prikupljene između 2011. i 2019. godine. Rezultati su sada predstavljeni na konferenciji o ishrani u Bostonu. I oni su nevjerovatni – ako muškarci od 40 godine dodaju određena ponašanja u svoj svakodnevni život, oni dodaju sebi do 23,7 godina dodatnog života. Za žene je taj broj 22,6 godina.

Naravno, ljudi sa zdravim načinom života također mogu razviti bolesti kao što su rak, ALS ili demenciju, ali bolesti stila života kao što su karijes, probavni ili metabolički poremećaji ili dijabetes mogu se spriječiti navikama koje promovišu zdravlje. Ali šta definiše takav stil života?

Istraživački tim je identifikovao 8 specifičnih faktora:

Baš kao što ovih osam navika može produžiti životni vijek, one ga također mogu značajno skratiti. Kombinacija pušenja, malo vježbanja i ovisnosti o drogama povećava rizik od prerane smrti za 30 do 45 posto, navedeno je u studiji. Stalni stres, velika konzumacija alkohola, nezdrava ishrana i neredovno spavanje povećavaju rizik za 20 posto. Nedostatak društvenih kontakata predstavlja pet posto veći rizik od smrti.

Da bi se produžio životni vijek, ne moraju se svi faktori mijenjati odjednom – ali svestrani zdrav način života donosi najveću korist. “Bili smo iznenađeni koliko životnog vijeka možete dobiti uvođenjem jednog, dva, tri ili svih osam faktora“, poručila je Nguyen, koja je vodila studiju, sumirajući rezultate svog istraživanja.

Vezane vijesti

Genetičari potvrdili: Alkohol povećava rizik od izuzetno opasne bolesti

Istraživači sa Univerziteta Oksford, Univerziteta u Pekingu i Kineske akademije medicinskih nauka u Pekingu, tokom 11-godišnjeg praćenja 150.000…

Koje namirnice nije dobro miješati sa jajima

Prava kombinacija hrane tokom jela važna je stvar koju nikako ne treba zanemariti. U suprotnom, možete imati zdravstvenih…

Dvije vrste čaja koje se bore protiv visokog holesterola

Visok holesterol, koji je često posljedica nezdravog načina života, može se spriječiti uz pomoć uravnotežene prehrane, redovnog vježbanja,…
Total
0
Share