Ohrabrujuće: Broj zaraženih porastao 70%, ali je broj mrtvih opao za 10%

Svijet na udaru virusa korona @pixabay.com

Globalni broj slučajeva COVID-19 porastao je za 70 posto u protekloj sedmici, ali je broj smrtnih slučajeva od te bolesti opao za 10 posto u posmatranom periodu, podaci su najnovijeg epidemiološkog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak.

Prošle sedmice potvrđeno je 9,5 miliona zaraza, gotovo dvostruko ili čak trostruko u odnosu na “vrhunce” zabilježene u prethodnim talasima, ali je broj umrlih iznosio 41.000, što predstavlja pad već četvrtu sedmicu zaredom, uprkos trenutnom izuzetno zaraznom valu.

Evropa “prestigla” Sjevernu Ameriku

Paradoksalno, Sjeverna Amerika, gdje je broj oboljelih naglo porastao (100%), bila je regija gdje je stopa smrtnosti najviše pala (oko 18%), dok je u Evropi, sa porastom oboljelih od 65%, broj umrlih smanjen za 6%.

Evropa je kontinent s najvećim brojem zaraza prošle sedmice (5,3 miliona) i najvećim brojem umrlih (22.000), dok je u Sjevernoj Americi prijavljeno 3,2 miliona slučajeva i 10.000 smrtnih slučajeva.

Trenutno će Evropa, sa 103 miliona slučajeva od početka pandemije, nadmašiti Sjevernu Ameriku (104 miliona) potvrđenih slučajeva COVID-19.

Ohrabrujući brojevi

U Africi, kontinentu koji je prvi otkrio varijantu “Omikron”, broj oboljelih je prošle sedmice porastao za 7%, što je najniži postotak od svih regija, iako je broj umrlih porastao za skoro 22%.

U ostalim regijama došlo je do smanjenja broja smrtnih slučajeva, uključujući i južnu Aziju, gdje je smrtnost pala za 7%, uprkos porastu novih infekcija COVID-19 od čak 78%.

Epidemiološki izvještaj “WHO” ne daje podatke o prisutnosti različitih varijanti virusa korona u novim infekcijama, iako su neke zemlje objavile da je “Omikron” već dominantna varijanta.

Komentariši
Vezane vijesti

Gledate TV satima? Novo istraživanje upozorava na rizik od tromboze

Omiljena navika mnogih, gledanje televizije satima, može izazvati velike probleme, pokazalo je najnovije britansko istraživanje. Nije dobro gledati…

Šta se dešava sa šećerom u krvi kada jedete smokve?

Smokve sazrijevaju krajem jula i početkom augusta, ali se mogu jesti sušene ili zamrznute tokom cijele godine. Hranjivo…

Mozak se mijenja pod uticajem šećera: “Pomalo je kao droga”

Istraživači sa njemačkog “Max Planck Instituta” za istraživanje metabolizma u Kelnu, u saradnji sa Univerzitetom Yale, pokazali su…
Total
0
Share