Ohrabrujuće: Broj zaraženih porastao 70%, ali je broj mrtvih opao za 10%

Svijet na udaru virusa korona @pixabay.com

Globalni broj slučajeva COVID-19 porastao je za 70 posto u protekloj sedmici, ali je broj smrtnih slučajeva od te bolesti opao za 10 posto u posmatranom periodu, podaci su najnovijeg epidemiološkog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak.

Prošle sedmice potvrđeno je 9,5 miliona zaraza, gotovo dvostruko ili čak trostruko u odnosu na “vrhunce” zabilježene u prethodnim talasima, ali je broj umrlih iznosio 41.000, što predstavlja pad već četvrtu sedmicu zaredom, uprkos trenutnom izuzetno zaraznom valu.

Evropa “prestigla” Sjevernu Ameriku

Paradoksalno, Sjeverna Amerika, gdje je broj oboljelih naglo porastao (100%), bila je regija gdje je stopa smrtnosti najviše pala (oko 18%), dok je u Evropi, sa porastom oboljelih od 65%, broj umrlih smanjen za 6%.

Evropa je kontinent s najvećim brojem zaraza prošle sedmice (5,3 miliona) i najvećim brojem umrlih (22.000), dok je u Sjevernoj Americi prijavljeno 3,2 miliona slučajeva i 10.000 smrtnih slučajeva.

Trenutno će Evropa, sa 103 miliona slučajeva od početka pandemije, nadmašiti Sjevernu Ameriku (104 miliona) potvrđenih slučajeva COVID-19.

Ohrabrujući brojevi

U Africi, kontinentu koji je prvi otkrio varijantu “Omikron”, broj oboljelih je prošle sedmice porastao za 7%, što je najniži postotak od svih regija, iako je broj umrlih porastao za skoro 22%.

U ostalim regijama došlo je do smanjenja broja smrtnih slučajeva, uključujući i južnu Aziju, gdje je smrtnost pala za 7%, uprkos porastu novih infekcija COVID-19 od čak 78%.

Epidemiološki izvještaj “WHO” ne daje podatke o prisutnosti različitih varijanti virusa korona u novim infekcijama, iako su neke zemlje objavile da je “Omikron” već dominantna varijanta.

Vezane vijesti

Zaštitna maska koja svijetli pri kontaktu sa virusom korona

Istraživači s japanskog Kyoto Univerziteta uspjeli su napraviti zaštitnu medicinsku masku koja svijetli u slučaju kontakta sa virusom…

Japanci razvijaju vakcinu za doživotni imunitet protiv COVID-19

Japanski naučnici sa “Instituta medicinskih nauka” u Tokiju razvijaju vakcinu protiv korona virusa koja može obezbijediti doživotni imunitet.…

Doktori upozorili sa čime je opasno miješati paracetamol

Ovu popularnu tabletu često koristimo za smanjenje tjelesne temperature, ublažavanje glavobolje ili drugih slabijih tegoba i bolova. Međutim,…
Total
9
Share