“Omikron 2” zarazniji od svoje prvobitne afričke varijante

Virus korona (Covid-19) u ljudskoj DNK @pixabay.com

“Omikron 2”, podvarijanta istoimenog originalnog soja virusa korona, izazvala je veliku zabrinutost zbog mogućeg novog ubrzanja širenja pandemije.

Čini se da je podvarijanta pronađena u Norveškoj zaraznija od originalnog “Omikron” soja virusa Covid-19, tvrde naučnici u ovoj državi, koji pažljivo prate njenu evoluciju.

Konkretno, “Omikron 2” je otkriven 4. januara u sedam slučajeva u ovoj nordijskoj državi. Samo 15 dana kasnije, 19. januara, laboratorijski potvrđeni slučajevi “BA.2” povećali su se 87 puta na čak 611, i to većinom u glavnom gradu Oslu.

“Brži” od originalnog soja

Kako je kazao Kyriakos Zaragoulias, norveški specijalista za kliničku mikrobiologiju, prevenciju i kontrolu infekcija, podvarijacija soja se širi u populaciji bržom stopom od originalnog “Omikrona”.

“Njegova svojstva još nisu poznata, osim činjenice da je čak zarazniji od originalnog ‘Omicron BA.1’. Odgovarajuće povećanje ‘BA.2’ uočeno je u Danskoj i Švedskoj, gdje se čini da je premašilo ‘BA.1’“, dodao je.

Vezane vijesti

“Omikron” će vjerovatno dostići svoj vrhunac do kraja januara

Vodeći američki epidemiolog, dr. Anthony Fauci, procijenio je ove sedmice da bi talas pandemije zbog varijante “Omikron” mogao…

Tri puta više smrtnih slučajeva od Covida nego što je registrovano?

Pandemija virusa korona je možda odnijela znatno više života širom svijeta nego što se mislilo. Prema nedavnom istraživanju,…

Virolog upozorava na ozbiljnu opasnost za djecu od “Omikrona”

Najnoviji soj virusa korona, nazvan “Omikron”, opasniji je za djecu od prethodnog “Delta” soja, smatraju poznati virolozi. “Do…
Total
15
Share