“Omikron 2” zarazniji od svoje prvobitne afričke varijante

Virus korona (Covid-19) u ljudskoj DNK @pixabay.com

“Omikron 2”, podvarijanta istoimenog originalnog soja virusa korona, izazvala je veliku zabrinutost zbog mogućeg novog ubrzanja širenja pandemije.

Čini se da je podvarijanta pronađena u Norveškoj zaraznija od originalnog “Omikron” soja virusa Covid-19, tvrde naučnici u ovoj državi, koji pažljivo prate njenu evoluciju.

Konkretno, “Omikron 2” je otkriven 4. januara u sedam slučajeva u ovoj nordijskoj državi. Samo 15 dana kasnije, 19. januara, laboratorijski potvrđeni slučajevi “BA.2” povećali su se 87 puta na čak 611, i to većinom u glavnom gradu Oslu.

“Brži” od originalnog soja

Kako je kazao Kyriakos Zaragoulias, norveški specijalista za kliničku mikrobiologiju, prevenciju i kontrolu infekcija, podvarijacija soja se širi u populaciji bržom stopom od originalnog “Omikrona”.

“Njegova svojstva još nisu poznata, osim činjenice da je čak zarazniji od originalnog ‘Omicron BA.1’. Odgovarajuće povećanje ‘BA.2’ uočeno je u Danskoj i Švedskoj, gdje se čini da je premašilo ‘BA.1’“, dodao je.

Vezane vijesti

“Amebu koja jede mozak” preživjele samo četiri osobe

Muškarac sa Floride preminuo je od neizlječive infekcije mozga uzrokovane bakterijom “Naegleria fowleri”, poznatijom i kao “ameba koja…

Ženi uklonjen tumor jajnika težak 47 kilograma

Prema navodima lokalnih medija, jedna je 56-godišnja žena nosila težinu tumora koja je bila samo dva kilograma manja…

Ginekolozi upozoravaju trudnice na koji način da kupuju voće

Ginekolozi sa Univerziteta u Kaliforniji zaključili su da većina trudnica dolazi u kontakt sa opasnim hemikalijama koje uzrokuju…
Total
15
Share