“Omikron 2” zarazniji od svoje prvobitne afričke varijante

Virus korona (Covid-19) u ljudskoj DNK @pixabay.com

“Omikron 2”, podvarijanta istoimenog originalnog soja virusa korona, izazvala je veliku zabrinutost zbog mogućeg novog ubrzanja širenja pandemije.

Čini se da je podvarijanta pronađena u Norveškoj zaraznija od originalnog “Omikron” soja virusa Covid-19, tvrde naučnici u ovoj državi, koji pažljivo prate njenu evoluciju.

Konkretno, “Omikron 2” je otkriven 4. januara u sedam slučajeva u ovoj nordijskoj državi. Samo 15 dana kasnije, 19. januara, laboratorijski potvrđeni slučajevi “BA.2” povećali su se 87 puta na čak 611, i to većinom u glavnom gradu Oslu.

“Brži” od originalnog soja

Kako je kazao Kyriakos Zaragoulias, norveški specijalista za kliničku mikrobiologiju, prevenciju i kontrolu infekcija, podvarijacija soja se širi u populaciji bržom stopom od originalnog “Omikrona”.

“Njegova svojstva još nisu poznata, osim činjenice da je čak zarazniji od originalnog ‘Omicron BA.1’. Odgovarajuće povećanje ‘BA.2’ uočeno je u Danskoj i Švedskoj, gdje se čini da je premašilo ‘BA.1’“, dodao je.

Vezane vijesti

Nova mutacija virusa korona može “zaobići” ljudski imunitet!?

O novoj mutaciji virusa korona (Covid-19) iz Bocvane naučnici govore već određeno vrijeme, pogotovo imajući u vidu “izuzetno…

Otkriveno zašto je kod parova često zaražena samo jedna osoba

U slučaju infekcije manje zaraznom “Delta” varijantom virusa korona, već je ranije uočeno da se kod parova koji…

Svrab u predjelu stopala i dlanova može biti znak opasne bolesti

Doktori Klivlendske klinike (SAD) smatraju da svrab u predjelu stopala i dlanova, koji se pojačava noću, može ukazivati…
Total
15
Share