“Omikron” se umnožava 70 puta brže u disajnim putevima, ali se manje širi u plućima

“Omikron” varijanta virusa korona @freepik.com

“Omikron” soj virusa korona se umnožava 70 puta brže od “Delta” varijante u ljudskim disajnim putevima, navodi se u studiji tima istraživača iz Hong Konga.

Studija pruža prve informacije o tome kako ovaj novi virusni soj inficira ljudski organizam. Prema ovom istraživanju, “Omikron” varijanta se sporije širi u ljudskom plućnom tkivu, u odnosu na originalni soj Covid-19, što bi moglo ukazivati ​​na manju težinu bolesti.

Međutim, profesor koji je vodio studiju upozorio je da bi “ukupna prijetnja varijante ‘Omicron’ mogla biti vrlo visoka“, uz napomenu da “težina bolesti kod ljudi nije određena samo replikacijom virusa, već i imunim odgovorom domaćina na infekciju“.

“Također se primjećuje da inficiranjem mnogo većeg broja ljudi, visoko zarazni virus može uzrokovati teže slučajeve bolesti i više smrtnih slučajeva, čak i ako sam virus može biti manje patogen”, rekao je Michael Chan Chi-wai, vanredni profesor Medicinskog fakulteta LKS Univerziteta u Hong Kongu (HKUMed).

“Omicron” djelomično zaobilazi vakcine i raniji imunitet

“Dakle, s našim nedavnim studijama, koje pokazuju da ‘Omicron‘ može djelomično zaobići imunitet od vakcinacije i prethodnih infekcija, ukupna prijetnja ‘Omikron’ soja mogla bi biti vrlo visoka“, dodao je.

Prema izjavi koju je izdao HKUMed, istraživači su uspješno izoliovali “Omikron” varijantu virusa korona, te koristili plućno tkivo uklonjeno iz pluća kako bi istražili novu mutaciju.

Zabrinjavajuća prenosivost virusa

Kao odgovor na nalaze studije Univerziteta u Hong Kongu, David Strain, vanredni profesor na Univerzitetu Exeter (Velika Britanija), rekao je da se rezultati njihovog istraživanja mogu uporediti s evolucijom pacijenata.

U Londonu već 30 posto novih slučajeva čini varijanta “Omikron”

“Porast stope razmnožavanja od 70 puta je zabrinjavajući i objašnjava povećanu prenosivost virusa”, rekao je.

Gušenje ljudskih ćelija virusom

“Međutim, nedostaje jasnoća kako će se to 10-struko smanjenje infektivnosti pluća otkriveno u ovoj laboratorijskoj studiji odraziti na pacijente“, rekao je on.

”Na prvi pogled ovo izgleda kao dobra vijest, međutim, ako se virus može razmnožavati 70 puta brže, a inficirati 10 puta manje, još uvijek postoji sedmostruko povećan rizik od dobijanja bolesti. Dakle, 70 puta veća količina virusa, čak i uz 10-struko smanjenje sposobnosti ulaska u ćelije, dovešće do gušenja ljudskih ćelija virusom”, dodao je.

Vezane vijesti

Matične ćelije prvi put presađene u kičmenu moždinu s ciljem liječenja paralize

Prvu operaciju na svijetu, u kojoj su implantirane reprogramirane matične ćelije u kičmenu moždinu izveli su japanski naučnici…

Vakcine “Sinofarm”, “J&J” i “Sputnjik” manje efikasne protiv “Omikrona”

Prema studiji koju je objavio “Bloomberg”, otkriveno je da kineske vakcine “Sinopharm”, američke “Johnson & Johnson” i ruske…

I zavjese za tuširanje mogu biti vrlo opasne

Svaka kuća ima kupatilo, ali ona mogu biti mala, velika, sa kadom, sa tuš kabinom, sa zavjesama itd.…
Total
3
Share