Ishrana bogata biljnom hranom smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja i demencije kod starijih osoba, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Barceloni.
Španski naučnici su rezultate svojih višegodišnjih istraživanja predstavili u članku u magazinu “Molecular Nutrition and Food Research“.
Tokom perioda od 12 godina, naučnici su posmatrali ukupno 842 volontera starija od 65 godina. Tokom perioda istraživanja nisu se oslanjali samo na izvještaje samih učesnika, već i na rezultate analiza metabolita hrane.
Kako se pokazalo, visoka koncentracija metabolita kakaa, kafe, gljiva, crnog vina, kao i hrane bogate polifenolima (jabuke, zeleni čaj, borovnice, narandže i drugo voće i povrće) doprinosi manjem riziku od kognitivnih oštećenja.
Hrana kao lijek i uzrok bolesti
Suprotno tome, upotreba zaslađivača u hrani češće je bila povezana sa demencijom.
Promjene u ishrani i načinu života glavni su način prevencije kognitivnih oštećenja, podsjećaju španski istraživači. Ishrana bogata supstancama korisnim za nervni sistem pomaže u zaštiti mozga i sprečavanju preranog pogoršanja njegove funkcije.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook, X i Instagram. Prilikom preuzimanju teksta obavezno je navesti Danas.ba kao izvor, te dodati link na autorski članak.