Otkrivena dijeta koja štiti od demencije

Voće i povrće @pixabay.com

Ishrana bogata biljnom hranom smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja i demencije kod starijih osoba, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Barceloni.

Španski naučnici su rezultate svojih višegodišnjih istraživanja predstavili u članku u magazinu “Molecular Nutrition and Food Research“.

Tokom perioda od 12 godina, naučnici su posmatrali ukupno 842 volontera starija od 65 godina. Tokom perioda istraživanja nisu se oslanjali samo na izvještaje samih učesnika, već i na rezultate analiza metabolita hrane.

Kako se pokazalo, visoka koncentracija metabolita kakaa, kafe, gljiva, crnog vina, kao i hrane bogate polifenolima (jabuke, zeleni čaj, borovnice, narandže i drugo voće i povrće) doprinosi manjem riziku od kognitivnih oštećenja.

Hrana kao lijek i uzrok bolesti

Suprotno tome, upotreba zaslađivača u hrani češće je bila povezana sa demencijom.

Promjene u ishrani i načinu života glavni su način prevencije kognitivnih oštećenja, podsjećaju španski istraživači. Ishrana bogata supstancama korisnim za nervni sistem pomaže u zaštiti mozga i sprečavanju preranog pogoršanja njegove funkcije.

Vezane vijesti

Rođena djevojčica koja se neprestano smiješi

Osmijeh ne silazi sa djetetovog lica od rođenja, jer beba ima prilično rijetku genetsku patologiju – bilateralnu makrostomiju,…

Fauci: “Virus korona vjerovatno nikada neće nestati”

Glavni američki epidemiolog ponovo je govorio stanju u kome se SAD nalaze tokom aktuelne pandemije virusa korona, napominjući…

“WHO” zabrinut: “Majmunske boginje” bi se mogle proširiti na neendemske zemlje

Postoji “stvarni” rizik da bi se virus majmunskih boginja mogao proširiti na neendemske zemlje nakon što je prijavljeno…
Total
1
Share