Otkrivena dijeta koja štiti od demencije

Voće i povrće @pixabay.com

Ishrana bogata biljnom hranom smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja i demencije kod starijih osoba, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Barceloni.

Španski naučnici su rezultate svojih višegodišnjih istraživanja predstavili u članku u magazinu “Molecular Nutrition and Food Research“.

Tokom perioda od 12 godina, naučnici su posmatrali ukupno 842 volontera starija od 65 godina. Tokom perioda istraživanja nisu se oslanjali samo na izvještaje samih učesnika, već i na rezultate analiza metabolita hrane.

Kako se pokazalo, visoka koncentracija metabolita kakaa, kafe, gljiva, crnog vina, kao i hrane bogate polifenolima (jabuke, zeleni čaj, borovnice, narandže i drugo voće i povrće) doprinosi manjem riziku od kognitivnih oštećenja.

Hrana kao lijek i uzrok bolesti

Suprotno tome, upotreba zaslađivača u hrani češće je bila povezana sa demencijom.

Promjene u ishrani i načinu života glavni su način prevencije kognitivnih oštećenja, podsjećaju španski istraživači. Ishrana bogata supstancama korisnim za nervni sistem pomaže u zaštiti mozga i sprečavanju preranog pogoršanja njegove funkcije.

Vezane vijesti

Namjerno se zarazili: Iznenađujući rezultati nove studije o koroni

Virusom korona pomoću kapi za nos zaražene su 34 osobe u dobi od 18 do 29 godina. Odmah…

Doktori predlažu radikalni tretman liječenja gojaznosti

Specijalisti iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i istraživači sa “Imperial College London” predložili su borbu protiv gojaznosti…

Lijek koji će vam pomoći da izgubite 27 kilograma za 11 mjeseci

Kliničko ispitivanje koje su sproveli istraživači na “Harvard Medical School” pokazalo je da je lijek retatrutid pomogao gojaznim…
Total
0
Share