Otkrivena dijeta koja štiti od demencije

Voće i povrće @pixabay.com

Ishrana bogata biljnom hranom smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja i demencije kod starijih osoba, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Barceloni.

Španski naučnici su rezultate svojih višegodišnjih istraživanja predstavili u članku u magazinu “Molecular Nutrition and Food Research“.

Tokom perioda od 12 godina, naučnici su posmatrali ukupno 842 volontera starija od 65 godina. Tokom perioda istraživanja nisu se oslanjali samo na izvještaje samih učesnika, već i na rezultate analiza metabolita hrane.

Kako se pokazalo, visoka koncentracija metabolita kakaa, kafe, gljiva, crnog vina, kao i hrane bogate polifenolima (jabuke, zeleni čaj, borovnice, narandže i drugo voće i povrće) doprinosi manjem riziku od kognitivnih oštećenja.

Hrana kao lijek i uzrok bolesti

Suprotno tome, upotreba zaslađivača u hrani češće je bila povezana sa demencijom.

Promjene u ishrani i načinu života glavni su način prevencije kognitivnih oštećenja, podsjećaju španski istraživači. Ishrana bogata supstancama korisnim za nervni sistem pomaže u zaštiti mozga i sprečavanju preranog pogoršanja njegove funkcije.

Vezane vijesti

Naučnici otkrili nove opasnosti spavanja u osvjetljenoj prostoriji

Spavanje pri slabom svjetlu čak i jednu noć povećava nivo šećera u krvi i broj otkucaja srca, otkrili…

Žena je ponovo ostala trudna tokom trudnoće

39-godišnja Britanka Rebecca Roberts bila je u trećem mjesecu trudnoće kada je shvatila da njena beba, Noah, nije…

Naučnici o podvarijanti “Omikrona”: Zaraznija je, ali ne dovodi do težih bolesti

O podvarijanti “Omikrona” označenoj kao “BA.2”, posljednjih se dana aktivno raspravlja u velikom broju država, posebno u Evropi.…
Total
1
Share