Španski naučnici sa Autonomnog univerziteta u Barceloni otkrili su da povećanje depresije kod ljudi i negativan uticaj na stanje njihovog mozga može izazvati konzumiranje ultra-prerađene hrane, uključujući slatke sokove i čips.
Prema njihovoj studiji, koja je objavljena u naučnom magazinu”Journal of Affective Disorders“, stručnjaci su pregledali ukupno 152 osobe, od kojih je 89 bilo gojazno. Prosječna starost eksperimentalne grupe bila je oko 50 godina.
Učesnici studije su u upitniku naveli svoju ishranu i simptome depresije, te su bili podvrgnuti magnetnoj rezonanciji (MRI) i laboratorijskom testiranju na biomarkere upale. Kao rezultat toga, naučnici su ustanovili vezu između konzumiranja nezdrave hrane i češćih manifestacija depresije.
Ultra-prerađena hrana
Ultra-obrađena hrana je također negativno uticala na veličinu moždane lijeve amigdale i stražnjeg cingularnog korteksa, koji igraju ključnu ulogu u izboru hrane. Osim toga, oni koji su konzumirali junk food pokazali su smanjenje volumena lijevog prednjeg dijela mozga, koji kontroliše sposobnost odupiranja trenutnim nagradama (ukusna hrana) u korist dugoročnih ciljeva (posvećenost zdravom načinu života).
Studija objašnjava da ultra-prerađena hrana uključuje zašećerene gazirana i energetska pića, masne i slane grickalice, žitarice za doručak, brzu hranu (burgeri, nuggets) i druge proizvode proizvedene u industrijskim uslovima uz korištenje emulgatora i drugih aditiva.
Podsjetimo, ultra-prerađena hrana obično sadrži sastojke koje ne biste dodavali kad kuhate hranu u domaćoj radinosti. Imena ovih sastojaka većinom nećete prepoznati budući da je većinom riječ o hemikalijama, vještačkim bojama, zaslađivačima i konzervansima.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook, X i Instagram. Prilikom preuzimanju teksta obavezno je navesti Danas.ba kao izvor, te dodati link na autorski članak.