Otkriveno koja hrana izaziva depresiju i smanjuje ljudski mozak

Nesretna žena @unsplash.com

Španski naučnici sa Autonomnog univerziteta u Barceloni otkrili su da povećanje depresije kod ljudi i negativan uticaj na stanje njihovog mozga može izazvati konzumiranje ultra-prerađene hrane, uključujući slatke sokove i čips.

Prema njihovoj studiji, koja je objavljena u naučnom magazinu”Journal of Affective Disorders“, stručnjaci su pregledali ukupno 152 osobe, od kojih je 89 bilo gojazno. Prosječna starost eksperimentalne grupe bila je oko 50 godina.

Dječak oslijepio nakon što je godinama jeo pomfrit i čips

Učesnici studije su u upitniku naveli svoju ishranu i simptome depresije, te su bili podvrgnuti magnetnoj rezonanciji (MRI) i laboratorijskom testiranju na biomarkere upale. Kao rezultat toga, naučnici su ustanovili vezu između konzumiranja nezdrave hrane i češćih manifestacija depresije.

Ultra-prerađena hrana

Ultra-obrađena hrana je također negativno uticala na veličinu moždane lijeve amigdale i stražnjeg cingularnog korteksa, koji igraju ključnu ulogu u izboru hrane. Osim toga, oni koji su konzumirali junk food pokazali su smanjenje volumena lijevog prednjeg dijela mozga, koji kontroliše sposobnost odupiranja trenutnim nagradama (ukusna hrana) u korist dugoročnih ciljeva (posvećenost zdravom načinu života).

Studija objašnjava da ultra-prerađena hrana uključuje zašećerene gazirana i energetska pića, masne i slane grickalice, žitarice za doručak, brzu hranu (burgeri, nuggets) i druge proizvode proizvedene u industrijskim uslovima uz korištenje emulgatora i drugih aditiva.

Podsjetimo, ultra-prerađena hrana obično sadrži sastojke koje ne biste dodavali kad kuhate hranu u domaćoj radinosti. Imena ovih sastojaka većinom nećete prepoznati budući da je većinom riječ o hemikalijama, vještačkim bojama, zaslađivačima i konzervansima.

Vezane vijesti

“Omikron” se umnožava 70 puta brže u disajnim putevima, ali se manje širi u plućima

“Omikron” soj virusa korona se umnožava 70 puta brže od “Delta” varijante u ljudskim disajnim putevima, navodi se…

Neočekivana korisna svojstva zelenog luka

Upotreba mladih izdanaka zelenog luka jača imuni sistem organizma i pozitivno utiče na oralno zdravlje. Zeleni luk sadrži…

Rizik od smrti od COVID-19 je 25 puta veći kod nevakcinisanih

Italijanski viši institut za zdravlje objavio je izvještaj prema kojem osobe koje nisu vakcinisane protiv virusa korona imaju…
Total
0
Share