Otkriveno zašto je kod parova često zaražena samo jedna osoba

Ženska bol @unsplash.com

U slučaju infekcije manje zaraznom “Delta” varijantom virusa korona, već je ranije uočeno da se kod parova koji žive zajedno samo jedna od dvije osobe zarazila virusom korona.

Većina novih infekcija već odavno se može pratiti do ‘Omikron’ varijante. Ono što je već uočeno u ‘Delti’ postalo je uobičajeno i u ‘Omikronu’“, kazao je za švicarske medije infektiolog Huldrych Günthard sa “Klinike za infektivne bolesti i bolničku higijenu Univerzitetske bolnice” u Cirihu.

Logičan zaključak

“Dakle, virus Covid-19 je poput drugih bolesti koje utiču na respiratorni trakt. Ako je neko vakcinisan i iznad svega stimulisan s antitijelima, a ujedno i zaražen, ta osoba zapravo proizvodi manje virusa. A ako imate manje virusa u pljuvački, vi ste i manje zarazni“, dodao je.

“Ako je i druga osoba vakcinisana ili prebolila bolest, ona također ima djelomičnu ili čak vrlo dobru zaštitu. Svako ko je već imao neku bolest koja zahvata respiratorni trakt dodatno je zaštićen od infekcije“, zaključio je dr Günthard.

Vezane vijesti

Za koje ljude je opasna prekomjerna konzumacija mandarina

Svima je poznato blagotvorno dejstvo citrusa na organizam. Međutim, pokazalo se da kao i kod mnogih drugih stvari,…

Nova studija: Moguće su dvije uzastopne infekcije “Omikronom”

Infekcija sa obje “Omikron” podvarijante virusa korona je moguća, ali rijetka. Infektivnija podvarijanta “BA.2” brzo je istisnula “originalnu”…

Tri pića koja se obavezno piju tokom zime

Jedna od najaktuelnijih tema o kojoj se najčešće raspravlja tokom zime jeste kako da se zaštitimo od svih…
Total
1
Share