Otkriveno zašto je kod parova često zaražena samo jedna osoba

Ženska bol @unsplash.com

U slučaju infekcije manje zaraznom “Delta” varijantom virusa korona, već je ranije uočeno da se kod parova koji žive zajedno samo jedna od dvije osobe zarazila virusom korona.

Većina novih infekcija već odavno se može pratiti do ‘Omikron’ varijante. Ono što je već uočeno u ‘Delti’ postalo je uobičajeno i u ‘Omikronu’“, kazao je za švicarske medije infektiolog Huldrych Günthard sa “Klinike za infektivne bolesti i bolničku higijenu Univerzitetske bolnice” u Cirihu.

Logičan zaključak

“Dakle, virus Covid-19 je poput drugih bolesti koje utiču na respiratorni trakt. Ako je neko vakcinisan i iznad svega stimulisan s antitijelima, a ujedno i zaražen, ta osoba zapravo proizvodi manje virusa. A ako imate manje virusa u pljuvački, vi ste i manje zarazni“, dodao je.

“Ako je i druga osoba vakcinisana ili prebolila bolest, ona također ima djelomičnu ili čak vrlo dobru zaštitu. Svako ko je već imao neku bolest koja zahvata respiratorni trakt dodatno je zaštićen od infekcije“, zaključio je dr Günthard.

Vezane vijesti

Paradajz vas može zaštititi u doba pandemije

Pandemija virusa korona, koja bjesni svijetom već drugu godinu zaredom, uzrokovala je da većina zaraženih ljudi pati od…

I to je moguće: Grad u kome je vakcinisano čak 104% stanovništva

Dok pojedine evropske države preduzimaju očajne korake da povećaju stopu vakcinacije svojih građana protiv virusa korona, u jednom…

Naučnici kreirali prvi sprej za nos protiv COVID-19

Sprej za nos koji može smanjiti rizik od zaraze COVID-19, a u slučaju bolesti i ublažiti simptome, razvili…
Total
1
Share