Ovo se dešava svakoj ženi, a može predstavljati vodeći uzrok smrti širom svijeta

Žena / Facebook

Danas je rak jedan od vodećih uzroka smrti širom svijeta.  Mnoge žene susreću se sa smrću upravo zbog raka jajnika. Ali šta je zapravo tačno?

Kada se tumori pojave u ćelijama jajnika i postanu maligni, nastaje rak jajnika. Ova vrsta raka naziva se “tihi ubica” zbog nedostatka simptoma i teške dijagnoze. Iako se ova bolest najčešće javlja kod žena nakon menopauze, sve više slučajeva počinje da se javlja kod žena u dobi od 30-40 godina pa i mlađe.

Prevencija

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da rano otkrivanje raka može značajno povećati šanse za preživljavanje, zato je važno obratiti pažnju na svoje tijelo i redovno posjećivati ​​svog doktora.

Činjenica je da je rak jajnika tihi ubica i ne boli, samo vas tiho ubija. Trenutno ne postoji pouzdan test koji bi to otkrio. Drugi problem je što su mnogi simptomi karakteristični i za druge bolesti, kao što je sindrom iritabilnog crijeva, ostavljajući tumor u ranoj fazi nedijagnosticiran.

Novo istraživanje pokazuje da postoje znaci i simptomi ranih faza raka jajnika. Žene bi trebale biti oprezne i svjesne ovih signala. U narednim redovima pronaći ćete četiri znaka ove podmukle bolesti na koja morate paziti.

Konstantno oticanje

Ako primijetite uporne i česte otoke (koji traju više od tri sedmice), to može biti znak rasta tumora.

Bol u donjem dijelu abdomena i karlice

Zamislite sva područja u kojima ste osjetili bolove u menstruaciji – donji dio trbuha, područje karlice, možda čak i donji dio leđa. Iako je bol tokom menstruacije normalan, uporni bol koji se nastavlja dugo nakon što menstruacija prođe (opet, 3 sedmice ili više) može biti znak raka jajnika.

Ovo je posebno važno za žene u predmenopauzi, koje lahko mogu zamijeniti bol sa menstruacijom.

Smanjen apetit/brza sitost

Ako primijetite značajno smanjenje apetita duže od 3 sedmice, obratite se svom doktoru.

Ovo može biti znak brojnih problema sa želucem i crijevima, ali može biti i simptom raka.

Pojačano mokrenje

Ako je veća vjerovatnoća da ćete posjetiti toalet iako ne pijete više tekućine nego prije, ili ste dobro i odjednom imate hitnu potrebu da piškite, možda imate rak jajnika u ranoj fazi.

Svi ovi simptomi se lahko mogu pobrkati s problemima i bolestima gastrointestinalnog trakta. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, a niste ih ranije imali, važno je pratiti njihovu učestalost.

Vezane vijesti

Doktori su naveli glavne simptome nadolazećeg moždanog udara

Iznenadna promjena cerebralne cirkulacije (moždani udar) može dramatično promijeniti život osobe i njegove porodice, ili još gore, dovesti…

Ako vas ugrize zmija, koja je prva stvar koju trebate uraditi

Topli dani su savršeno vrijeme da zmije izađu na sunce. Uglavnom, ako ih slučajno ne zakačite, nećete imati…

Bill Gates je procijenio opasnost od majmunskih boginja

Osnivač “Microsofta”, Bill Gates, koji često voli da komentariše aktuelne zdravstvene probleme sa kojima se suočava čovječanstvo, ne…
Total
0
Share