Pfizer vakcina se nikada neće upotrebljavati u Rusiji

Vakcine protiv virusa korona @pixabay.com

Jedan od vodećih ruski mikrobiologa, Petar Čumakov, rekao je da se američka vakcina kompanije “Pfizer” neće pojaviti u Rusiji zbog nepovjerenja građana u ovaj lijek protiv virusa korona.

“I u Rusiji su konačno počeli da prave vektorsku vakcinu, i to je tačno, ali čak i sa vektorskom vakcinom morate ubijediti stanovništvo da je sigurna. Ali ako bez ikakve kontrole dozvolimo upotrebu ‘Pfizer’ vakcine, stvari bi postale još gore”, kazao je Čumakov za ruske medije.

Čumakov navodi da je američka mRNA vakcina kompanije “Pfizer” izgrađena na novijoj platformi koja se nigdje ranije nije koristila, ali je u isto vrijeme “Pfizer” po efikasnosti sličan ruskim vakcinama.

Tržište koje ne obećava

S druge strane, biolog i profesor državnog Moskovskog univerziteta, Aleksej Agranovski , navodi da “Pfizer” zapravo ne želi da uđe na rusko tržište.

Prema njegovim riječima, ovaj američki proizvođač vakcina ne vidi Rusiju kao tržište koje obećava. Na to ukazuje činjenica da kompanija “Pfizer” uopšte nije podnijela zahtjev za registraciju lijeka u Rusiji.

Vezane vijesti

Ljudi koji su preboljeli “Omikron” imaju visok rizik od ponovne infekcije

“Omikron” soj virusa korona (COVID-19) povećava šanse za ponovnu infekciju, navodi poznati ruski doktor Konstantin Homanov, čije riječi…

Lista vitamina i minerala koji stimulišu metabolizam i gubitak težine

Da li ste znali da neki vitamini i minerali mogu biti efikasan dodatak vašoj ishrani i vježbanju. Naime,…

Neurolozi objasnili zašto je golicanje opasno za djecu

Dijete ne dobija pozitivne emocije od golicanja, a smijeh je samo refleksna reakcija, navode neurolozi. Golicanje sužava krvne…
Total
0
Share