Pfizer vakcina se nikada neće upotrebljavati u Rusiji

Vakcine protiv virusa korona @pixabay.com

Jedan od vodećih ruski mikrobiologa, Petar Čumakov, rekao je da se američka vakcina kompanije “Pfizer” neće pojaviti u Rusiji zbog nepovjerenja građana u ovaj lijek protiv virusa korona.

“I u Rusiji su konačno počeli da prave vektorsku vakcinu, i to je tačno, ali čak i sa vektorskom vakcinom morate ubijediti stanovništvo da je sigurna. Ali ako bez ikakve kontrole dozvolimo upotrebu ‘Pfizer’ vakcine, stvari bi postale još gore”, kazao je Čumakov za ruske medije.

Čumakov navodi da je američka mRNA vakcina kompanije “Pfizer” izgrađena na novijoj platformi koja se nigdje ranije nije koristila, ali je u isto vrijeme “Pfizer” po efikasnosti sličan ruskim vakcinama.

Tržište koje ne obećava

S druge strane, biolog i profesor državnog Moskovskog univerziteta, Aleksej Agranovski , navodi da “Pfizer” zapravo ne želi da uđe na rusko tržište.

Prema njegovim riječima, ovaj američki proizvođač vakcina ne vidi Rusiju kao tržište koje obećava. Na to ukazuje činjenica da kompanija “Pfizer” uopšte nije podnijela zahtjev za registraciju lijeka u Rusiji.

Vezane vijesti

Pfizerova pilula protiv Covida dobila “zeleno svjetlo” u EU

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je danas da je u Evropskoj uniji (EU) odobrila upoterebu anti-Covid pilule…

Čini se da je u Evropi počeo novi talas pandemije “COVID-19”

Rat u Ukrajini donio je veliku zabrinutost, ali nove vijesti počinju da se pojavljuju na frontu pandemije. I…

Ženi uklonjen tumor jajnika težak 47 kilograma

Prema navodima lokalnih medija, jedna je 56-godišnja žena nosila težinu tumora koja je bila samo dva kilograma manja…
Total
0
Share