Potvrđen jedan od najčešćih “skrivenih” simptoma “Omikrona”

Umor @unsplash.com

Tokom posljednje dvije godine skoro pa cijeli svijet je naučio napamet simptome virusa korona – gubitak okusa i mirisa, povišena temperatura. Ali kako virus nastavlja da mutira i pojavljuju se novi sojevi, simptomi bolesti se mijenjaju. Ispada da postoje nestandardni na koje vrijedi obratiti pažnju.

Glavni simptomi “Omikrona” koji je trenutno dominantan su gubitak apetita, jaka iritacija grla, opšti umor i curenje iz nosa. Naravno, osoba može biti zaražena virusom bez ikakvih klasičnih simptoma. Istraživači tvrde da je jedna od najčešćih “skrivenih” manifestacija “Omikrona” umor.

Osjećaj opšteg umora primjećuje se kod 62% pacijenata sa COVID-19. Doktor Sachin Nagrani objasnio je za “The Sun” da ovakvu reakciju ne mora izazivati koronavirus, ali i dalje može biti njegov znak.

Mnogi uopšte nemaju simptome

Prijavljuju se i drugi skriveni simptomi – bolovi u mišićima i osjećaj “slomljenosti” u cijelom tijelu. Osim toga, infekcija “Omikronom” se također može smatrati probavnim poremećajem.

Važno je zapamtiti da u mnogim slučajevima COVID-19 uopšte nema simptoma, što je jedan od razloga zašto se nastavlja tako lako širiti, upozoravaju naučnici.

Vezane vijesti

Koju hranu ne biste trebali jesti ako imate gripu ili prehladu

Kada imate gripu ili prehladu, može izgledati kao da ništa ne može učiniti da se osjećate bolje ili…

Vakcina protiv raka uspješno testirana na životinjama

Nova vakcina protiv raka, testirana na miševima i majmunima, pokazala je da može uništiti zaštitu koju tumori primjenjuju…

Rizik od smrti od COVID-19 je 25 puta veći kod nevakcinisanih

Italijanski viši institut za zdravlje objavio je izvještaj prema kojem osobe koje nisu vakcinisane protiv virusa korona imaju…
Total
4
Share