Potvrđen jedan od najčešćih “skrivenih” simptoma “Omikrona”

Umor @unsplash.com

Tokom posljednje dvije godine skoro pa cijeli svijet je naučio napamet simptome virusa korona – gubitak okusa i mirisa, povišena temperatura. Ali kako virus nastavlja da mutira i pojavljuju se novi sojevi, simptomi bolesti se mijenjaju. Ispada da postoje nestandardni na koje vrijedi obratiti pažnju.

Glavni simptomi “Omikrona” koji je trenutno dominantan su gubitak apetita, jaka iritacija grla, opšti umor i curenje iz nosa. Naravno, osoba može biti zaražena virusom bez ikakvih klasičnih simptoma. Istraživači tvrde da je jedna od najčešćih “skrivenih” manifestacija “Omikrona” umor.

Osjećaj opšteg umora primjećuje se kod 62% pacijenata sa COVID-19. Doktor Sachin Nagrani objasnio je za “The Sun” da ovakvu reakciju ne mora izazivati koronavirus, ali i dalje može biti njegov znak.

Mnogi uopšte nemaju simptome

Prijavljuju se i drugi skriveni simptomi – bolovi u mišićima i osjećaj “slomljenosti” u cijelom tijelu. Osim toga, infekcija “Omikronom” se također može smatrati probavnim poremećajem.

Važno je zapamtiti da u mnogim slučajevima COVID-19 uopšte nema simptoma, što je jedan od razloga zašto se nastavlja tako lako širiti, upozoravaju naučnici.

Komentariši
Vezane vijesti

Pronađen mogući lijek za Alchajmerovu bolest – značajno usporava napredovanje

Alchajmerova bolest predstavlja progresivni poremećaj pamćenja koji degeneriše mozak, ali čiji je osnovni uzrok i dalje nepoznat. Međutim,…

Čovječanstvu prijeti kriza plodnosti: Koncentracija sperme se prepolovila u posljednje četiri decenije

Čovječanstvo bi se moglo suočiti sa krizom plodnosti ako se brzo ne preduzmu mjere, upozoravaju istraživači koji su…

Naučnici objasnili kako smanjiti rizik od razvoja mnogih vrsta raka

Istraživači sa Univerziteta Newcastle u Velikoj Britaniji, u svojoj najnovijoj studiji, otkrili su da se pridržavanjem sedam preporuka…
Total
0
Share