Protiv najopasnijeg otrova na svijetu ne pomažu ni rukavice

Rukavice @unsplash.com

Vjerovatno se svako od nas barem jednom u životu susreo s vijestima o trovanju pojedinim metalima, za koje možda sami nikada ne bi rekli da su uopšte otrovni, pogotovo na tako dugotrajan način.

Isparenja žive su jedna od glavnih opasnosti za rudare koji rade u dubokim rudnicima, ali trovanje živom nažalost nije neuobičajeno u modernoj industriji.

Žena koja je proučavala toksične efekte metala 1996. godine slučajno je prosula nekoliko mililitara dimetil žive na svoju ruku u rukavici. Nije umrla odmah, nekoliko mjeseci žena je imala problema s govorom i osjećajem koordinacije, sve dok doktori nisu otkrili da joj tijelo pati od trovanja živom.

Zabranjeno korištenje

Doktori su pokušali da uklone metal iz krvi kelacijom, ali to nije spasilo pacijentkinju, umrla je nekoliko mjeseci kasnije.

Zašto rukavice nisu zaštitile kožu? Lateks je loša zaštita od organskih toksina, jer dimetil živa jednostavno prolazi kroz njega i apsorbira se kroz pore kože. Kelacija nije pomogla jer većina tvari nije bila u krvotoku. Za razliku od obične žive, dimetil živa je lipofilna, što znači da se lako miješa s tjelesnim mastima.

Trenutno, naučnici koji rade s takvim supstancama koriste laminirane neoprenske rukavice, čime se izbjegava kontakt agresivnih tvari s kožom. Sama dimetil živa je prepoznata kao toksična i praktično se nigdje ne koristi.

Vezane vijesti

Prekomjerna konzumacija kafe potiskuje imuni sistem

Kafa, odnosno kofein koji ona sadrži, konzumirana u velikim količinama, može smanjiti aktivnost ljudskog imunog sistema. Kako navodi…

Gledate TV satima? Novo istraživanje upozorava na rizik od tromboze

Omiljena navika mnogih, gledanje televizije satima, može izazvati velike probleme, pokazalo je najnovije britansko istraživanje. Nije dobro gledati…

Koje je najzdravije jelo za doručak

Iako svi počinjemo novi dan na različite načine, stručnjaci smatraju da je jako važno odabrati doručak koji će…
Total
0
Share