Prvi “Fluron”, istovremena infekcija virusom COVID-19 i gripe

Gripa i njene posljedice @freepik.com

Službeno je u svijetu prijavljen prvi slučaj “Flurona” – istovremene infekcije virusom COVID-19 i virusom gripe. Riječ je o nevakcinisanoj ženi iz Izraela koja se nedavno porodila.

Dvostruka infekcija, nazvana “Fluron“, otkrivena je kod žene koja se nedavno porodila u “Rabin Medical Center” u Petach Tikvi, prenosi “The Times of Israel“.

Prvi zabilježen slučaj

Profesor Arnon Vidgnicer, direktor bolničkog ginekološkog odjela, rekao je da je žena bila pozitivna na oba virusa čim je stigla u medicinski centar i da su doktori  izvršili dvostruku provjeru kako bi potvrdili slučaj.

Dr. Vidgnicer je dodao da žena nije bila vakcinisana ni protiv jednog virusa, ali da nije imala posebno teške simptome. Iako je ovo bio prvi dokumentovani slučaj da je osoba istovremeno zaražena oba virusa, zdravstveni stručnjaci smatraju da ima i drugih kojima nije dijagnostikovan.

Dodatna istraživanja

Izraelsko ministarstvo zdravlja proučava ovaj slučaj kako bi utvrdilo da li može izazvati ozbiljniju bolest.

Uprkos visokoj stopi vakcinacije (92,3% s dvije doze), podaci pokazuju da je Izrael na četvrtom mjestu u Aziji i na Bliskom istoku po ukupnom broju prijavljenih slučajeva COVID-19 u populaciji.

Vezane vijesti

Čovjek je “čuo Boga” nakon što je uzeo lijekove za upalu pluća

Rijetko kada čitamo informacije koje dolaze uz lijek, odnosno moguće nuspojave koje može izazvati. Međutim, jedan je pacijent…

U Kini je registrovana epidemija novog opasnog virusa

Kineski i singapurski doktori objavili su otkriće 35 slučajeva opasne nove vrste henipavirusa, prenosi kineska publikacija “Pengpai”. Epidemija,…

I orašasti plodovi mogu biti štetni po zdravlje

Poznata ruska nutricionistkinja Svetlana Pančenko objasnila je u intervjuu za lokalne medije zašto se plodovi kikirikija smatraju najštetnijim…
Total
1
Share