Prvi “Fluron”, istovremena infekcija virusom COVID-19 i gripe

Gripa i njene posljedice @freepik.com

Službeno je u svijetu prijavljen prvi slučaj “Flurona” – istovremene infekcije virusom COVID-19 i virusom gripe. Riječ je o nevakcinisanoj ženi iz Izraela koja se nedavno porodila.

Dvostruka infekcija, nazvana “Fluron“, otkrivena je kod žene koja se nedavno porodila u “Rabin Medical Center” u Petach Tikvi, prenosi “The Times of Israel“.

Prvi zabilježen slučaj

Profesor Arnon Vidgnicer, direktor bolničkog ginekološkog odjela, rekao je da je žena bila pozitivna na oba virusa čim je stigla u medicinski centar i da su doktori  izvršili dvostruku provjeru kako bi potvrdili slučaj.

Dr. Vidgnicer je dodao da žena nije bila vakcinisana ni protiv jednog virusa, ali da nije imala posebno teške simptome. Iako je ovo bio prvi dokumentovani slučaj da je osoba istovremeno zaražena oba virusa, zdravstveni stručnjaci smatraju da ima i drugih kojima nije dijagnostikovan.

Dodatna istraživanja

Izraelsko ministarstvo zdravlja proučava ovaj slučaj kako bi utvrdilo da li može izazvati ozbiljniju bolest.

Uprkos visokoj stopi vakcinacije (92,3% s dvije doze), podaci pokazuju da je Izrael na četvrtom mjestu u Aziji i na Bliskom istoku po ukupnom broju prijavljenih slučajeva COVID-19 u populaciji.

Vezane vijesti

Simptomi “Omikrona” koji se javljaju odmah nakon kontakta sa zaraženim

Grupa doktora iz SAD-a, Velike Britanije i Južne Afrike navela je najranije simptome “Omikron” soja virusa korona. Stručnjaci…

Navedeni su neočekivani simptomi malignog tumora mozga

Glioblastom je maligni tumor koji se formira u mozgu, te predstavlja najčešći i najagresivniji oblik tumora. Njegov razvoj…

Pronađen način da se smanji rizik od raka dojke za 55%

Naučnici sa Univerziteta Queen Mary u Londonu otkrili su da novi lijekovi za prevenciju raka dojke pružaju najveću…
Total
0
Share