Prvi “Fluron”, istovremena infekcija virusom COVID-19 i gripe

Gripa i njene posljedice @freepik.com

Službeno je u svijetu prijavljen prvi slučaj “Flurona” – istovremene infekcije virusom COVID-19 i virusom gripe. Riječ je o nevakcinisanoj ženi iz Izraela koja se nedavno porodila.

Dvostruka infekcija, nazvana “Fluron“, otkrivena je kod žene koja se nedavno porodila u “Rabin Medical Center” u Petach Tikvi, prenosi “The Times of Israel“.

Prvi zabilježen slučaj

Profesor Arnon Vidgnicer, direktor bolničkog ginekološkog odjela, rekao je da je žena bila pozitivna na oba virusa čim je stigla u medicinski centar i da su doktori  izvršili dvostruku provjeru kako bi potvrdili slučaj.

Dr. Vidgnicer je dodao da žena nije bila vakcinisana ni protiv jednog virusa, ali da nije imala posebno teške simptome. Iako je ovo bio prvi dokumentovani slučaj da je osoba istovremeno zaražena oba virusa, zdravstveni stručnjaci smatraju da ima i drugih kojima nije dijagnostikovan.

Dodatna istraživanja

Izraelsko ministarstvo zdravlja proučava ovaj slučaj kako bi utvrdilo da li može izazvati ozbiljniju bolest.

Uprkos visokoj stopi vakcinacije (92,3% s dvije doze), podaci pokazuju da je Izrael na četvrtom mjestu u Aziji i na Bliskom istoku po ukupnom broju prijavljenih slučajeva COVID-19 u populaciji.

Vezane vijesti

Naučnici otkrili zašto i životinje dobijaju rak

Predatori češće obolijevaju od raka nego druge životinje, otkrili su istraživači sa jednog danaskog univerziteta. To je prvenstveno…

Naučnici otkrili tajnu sindroma iznenadne smrti dojenčadi

Australijski naučnici su po prvi put uspjeli izoliovati biomarker u krvi djeteta koji otkriva predispoziciju za sindrom iznenadne…

Naučnici stvorili “šećer za mršavljenje”

Naučnici su uspjeli otkriti način kako proizvesti slatki protein brazein, koji predstavlja bezopasnu zamjenu za šećer, navodi se…
Total
1
Share