Revolucija u medicini: Stiže DNK test koji može otkriti 50 vrsta raka u ranoj fazi

Osobe oboljele od raka kože @freepik.com

Onkolozi su razvili test za otkrivanje molekula DNK za čak 50 vrsta tumora koje tradicionalne dijagnostičke metode nisu u stanju otkriti u ranoj fazi.

Kako se navodi u rezultatima istraživanja, objavljenim u magazinu “Annals of Oncology“, studija PATHFINDER ispitala je tačnost MCED testa za otkrivanje raka.

Cirkulirajuća “DNK raka”

U istraživanju je učestvovalo više od 12 hiljada zdravih ljudi i osoba sa tumorima. MCED je ispravno identifikovao prisustvo karcinoma kod 38% pacijenata, uključujući rane faze. Test je dao lažno pozitivan rezultat kod samo 1,4% zdravih ljudi. Ovi rezultati pokazuju da su prednosti MCED-a za bolesne osobe daleko veće od rizika za zdrave ljude.

Test se zasniva na otkrivanju cirkulirajuće DNK raka (cDNK) u krvi koja se razlikuje od netumorske DNK. MCED identifikuje jedan od 50 podtipova raka za koje je pronađena takva specifična DNK.

Ispitivanja na još većem uzorku

Autori studije smatraju da se doktori i osiguravajuća društva moraju pripremiti za velike promjene. MCED testovi, kada budu potvrđeni, mogli bi dramatično promijeniti dijagnozu tumora za koje trenutno ne postoje opcije skrininga, poput raka debelog crijeva, gušterače i želuca. Međutim, naučnici naglašavaju važnost nastavka standardnog skrininga tumora, prvenstveno raka dojke i kolorektalnog karcinoma. Za ove tumore mjere skrininga ostaju vrlo efikasne.

Pred naučnicima je rad na proceni uticaja testa na preživljavanje i mortalitet pacijenata sa tumorima koji se teško dijagnostikuju, kao i na razvoju najefikasnije strategije skrininga – ko i gdje da ga sprovede. Već su u toku pripreme za veliko kliničko ispitivanje koje će uključivati 140.000 “slučajno odabranih” Britanaca kako bi se procijenio uticaj MCED-a na kliničke ishode.

Vezane vijesti

Ne sjedite predugo prekriženih nogu

Postavljanje jedne noge preko druge, odnosno “prekriženi stav”, tokom sjedenja može dovesti do zdravstvenih problema, navode doktori. Prema…

Sušeno voće može biti opasno

Mnogima je ovo korisna užina između obroka, jer je ipak riječ o voću koje “ne bi trebalo” da…

Koji je glavni uzrok hladnih ruku kod djeteta

Stalno hladne ruke kod djeteta ukazuju na poremećaje u autonomnom nervnom sistemu i štitnoj žlijezdi, kazao je poznati…
Total
1
Share