Rizik od “Omikron” hospitalizacije smanjen za 70% u odnosu na “Deltu”

“Omikron” varijanta virusa korona @freepik.com

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je u četvrtak studiju o opasnosti “Omikron” varijante, ali i dalje ostaje oprezna zbog malog broja pacijenata hospitalizovanih s novom mutacijom.

Pacijenti zaraženi varijantom virusa koronaOmikron” imaju do 70 posto manji rizik od hospitalizacije u odnosu na varijantu “Delta“, prema analizi “Britanske agencije za zdravstvenu sigurnost” (UKHSA) objavljenoj u četvrtak.

Prema navodima britanske agencije UKHSA, koja izražav oprez zbog malog broja pacijenata hospitalizovanih sa “Omikronom”, ljudi zaraženi ovom mutacijom imaju između 50 i 70% manje šanse da budu hospitalizovani.

Analiza “na malom broju ljudi”

Ova analiza, koja je u skladu s dvije britanske studije objavljene u srijedu, je međutim “dijelom upitna zbog malog broja pacijenata pogođenih ‘Omikronom’ koji su trenutno u bolnici, nemogućnosti efikasnog mjerenja svih prethodnih infekcija, kao i ograničenog širenja ‘Omikrona’ među najstarije grupe”, ističe agencija UKHSA u saopštenju za javnost.

Međutim, zbog brzog širenja “Omikrona”, sve su prilike da će pritisak na bolnički sistem biti ozbiljan. “Čak i ako mali dio (…) zahtijeva hospitalizaciju, riječ je o značajnom broju ljudi” , tako da će se “pritisak na NHS (javni zdravstveni sistem) pojačati” , podvlači se u tekstu.

“Broj slučajeva je trenutno vrlo visok u Velikoj Britaniji, a čak i relativno mali udio koji zahtijeva hospitalizaciju dovest će do značajnog broja teško bolesnih ljudi”, kazala je izvršna direktorica britanske agencije Jenny Harries.

Vakcine funkcionišu, ali…

Što se tiče vakcinacije, analiza pokazuje da, iako “booster” doze dodatno poboljšavaju vakcinalnu zaštitu, ona brzo nestaje, pokazujući smanjenje između 15% i 25% oko 10 sedmica nakon davanja dodatne doze.

Pozdravljajući podatke kao “obećavajuće“, britanski ministar zdravlja Sajid Javid je naglasio da je “prerano” za određivanje narednih koraka, te je pozvao Britance da budu oprezni tokom nadolazećih praznika.

Vezane vijesti

Vježbanje nakon vakcinacije povećava broj antitijela!?

Novo istraživanje o vakcinama protiv virusa korona pokazalo je da vježbanje pomaže u povećanju antitijela u ljudskom organizmu.…

Vakcina protiv raka uspješno testirana na životinjama

Nova vakcina protiv raka, testirana na miševima i majmunima, pokazala je da može uništiti zaštitu koju tumori primjenjuju…

Naučnici: Bol u leđima može biti signal za 3 smrtonosne bolesti

Naučnici sa južnoafričkog “Univerziteta Stellenbosch” sproveli su istraživanje o tome koje strašne bolesti bol u leđima može da…
Total
11
Share