Rusi tvrde da je “Sputnjik V” duplo bolji od “Pfizera” protiv “Omikrona”

“Sputnjik V” vakcina @YouTube

Ruska vakcina “Sputnjik V” neutrališe aktivnost varijante “Omikron” dva puta bolje od “Pfizera”, navode istraživači iz Ruskog fonda za direktna ulaganja (RFDI) i Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalei”.

“Vakcina ‘Sputnjik V‘ pokazala je odaziv antitijela koja neutrališu virus korona na varijantu ‘Omikron‘ više nego dvostruko veći od dvije vakcine “Pfizer” vakcine (2,1 puta veći ukupno i 2,6 puta veći tri mjeseca nakon vakcinacije)”, navodi se u saopštenju za javnost nakon zajedničkog istraživanja s Italijanskim nacionalnim institutom za infektivne bolesti “Lazzaro Spallanzani“.

Osim toga, stručnjaci su zaključili da upotreba “Sputnjik Light” vakcine kao “pojačivača” povećava aktivnost protiv “Omikrona” na nivoe koji se mogu uporediti sa zaštitom koju pruža “Sputnjik V” od originalnog soja.

Zajediničko istraživanje u Rusiji i Italiji

Tim ruskih i italijanskih istraživača je takođe primjetio da je poboljšanje “Sputnjik Light” vakcine u sklopu kombinovane upotrebe vakcina najbolje rješenje za povećanje njihove efikasnosti i produženje perioda zaštite. Zahvaljujući optimalnoj konfiguraciji adenovirusne platforme, “Sputnik Light” pruža bolju zaštitu od “Omikrona” i drugih mutacija, navodi se također u saopštenju.

Studija je sprovedena u jednakim laboratorijskim uslovima i na Institutu Spallanzani u Italiji, na osnovu uporedivih uzoraka seruma ljudi vakcinisanih “Sputnjikom V” i “Pfizerom”, sa sličnim nivoima IgG antitijela i aktivnosti neutralizacije virusa kao kod originalnog soja registrovanog u Wuhanu.

Vezane vijesti

Neurolozi objasnili zašto je golicanje opasno za djecu

Dijete ne dobija pozitivne emocije od golicanja, a smijeh je samo refleksna reakcija, navode neurolozi. Golicanje sužava krvne…

Revolucija u medicini: Stiže DNK test koji može otkriti 50 vrsta raka u ranoj fazi

Onkolozi su razvili test za otkrivanje molekula DNK za čak 50 vrsta tumora koje tradicionalne dijagnostičke metode nisu…

Doktori upozorili sa čime je opasno miješati paracetamol

Ovu popularnu tabletu često koristimo za smanjenje tjelesne temperature, ublažavanje glavobolje ili drugih slabijih tegoba i bolova. Međutim,…
Total
0
Share