Rusi tvrde da je “Sputnjik V” duplo bolji od “Pfizera” protiv “Omikrona”

“Sputnjik V” vakcina @YouTube

Ruska vakcina “Sputnjik V” neutrališe aktivnost varijante “Omikron” dva puta bolje od “Pfizera”, navode istraživači iz Ruskog fonda za direktna ulaganja (RFDI) i Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalei”.

“Vakcina ‘Sputnjik V‘ pokazala je odaziv antitijela koja neutrališu virus korona na varijantu ‘Omikron‘ više nego dvostruko veći od dvije vakcine “Pfizer” vakcine (2,1 puta veći ukupno i 2,6 puta veći tri mjeseca nakon vakcinacije)”, navodi se u saopštenju za javnost nakon zajedničkog istraživanja s Italijanskim nacionalnim institutom za infektivne bolesti “Lazzaro Spallanzani“.

Osim toga, stručnjaci su zaključili da upotreba “Sputnjik Light” vakcine kao “pojačivača” povećava aktivnost protiv “Omikrona” na nivoe koji se mogu uporediti sa zaštitom koju pruža “Sputnjik V” od originalnog soja.

Zajediničko istraživanje u Rusiji i Italiji

Tim ruskih i italijanskih istraživača je takođe primjetio da je poboljšanje “Sputnjik Light” vakcine u sklopu kombinovane upotrebe vakcina najbolje rješenje za povećanje njihove efikasnosti i produženje perioda zaštite. Zahvaljujući optimalnoj konfiguraciji adenovirusne platforme, “Sputnik Light” pruža bolju zaštitu od “Omikrona” i drugih mutacija, navodi se također u saopštenju.

Studija je sprovedena u jednakim laboratorijskim uslovima i na Institutu Spallanzani u Italiji, na osnovu uporedivih uzoraka seruma ljudi vakcinisanih “Sputnjikom V” i “Pfizerom”, sa sličnim nivoima IgG antitijela i aktivnosti neutralizacije virusa kao kod originalnog soja registrovanog u Wuhanu.

Vezane vijesti

SAD: “Omikron” postao dominantna vrsta, nevjerovatan rast u samo tri sedmice

Varijanta “Omikron” virusa Covid-19 postala je najdominantniji soj u SAD-u, čineći preko 73% novih slučajeva virusa korona u…

Piće koje svakome može produžiti život za 10 godina

Jedno od pića koje gotovo svi svakodnevno konzumiramo može nam produžiti život od 5 do 10 godina. Sprečavanje…

Koji su najvažniji uzroci preranog starenja srca

Iako to mnogi zanemaruju, određena vrsta ishrane i način života mogu negativno uticati na stanje srca i krvnih…
Total
7
Share