SAD: “Omikron” postao dominantna vrsta, nevjerovatan rast u samo tri sedmice

Covid-19 u SAD @freepik.com

Varijanta “Omikron” virusa Covid-19 postala je najdominantniji soj u SAD-u, čineći preko 73% novih slučajeva virusa korona u nešto manje od tri sedmice nakon što je prvi slučaj prijavljen.

Prema navodima koje je u ponedjeljak objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prošlo je samo 20 dana otkako su SAD otkrile svoj prvi slučaj “Omikrona”.

U sedmici koja se završila 18. decembra, “Omikron” soj virusa korona je činio 73,2% zabilježenih slučajeva, dok je “Delta” činila dodatnih 26,6%. Prethodne sedmice, zaključno sa 11. decembrom, “Omikron” je bio procijenjen na samo 12,6% virusa u populaciji, dok je u prvoj sedmici decembra imao udio od minimalnih 1% novih slučajeva.

“Omikron” je čak i još rasprostranjeniji u određenim dijelovima SAD gdje čini preko 95% cirkulirajućeg virusa, i to u dijelovima sjeverozapada i jugoistoka, pokazuju zvanični podaci.

Nevjerovatno brza zaraznost

Dr. Anthony Fauci, najbolji stručnjak za zarazne bolesti u SAD, upozorio je u nedjelju, gostujući na “CNN-u” da će “Omikron” uskoro “preuzeti” sve zabilježene slučajeve zbog svoje vrlo zarazne prirode.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da se slučajevi “Omikrona” udvostručuju svakih 1,5 do 3 dana.

Vezane vijesti

Svrab u predjelu stopala i dlanova može biti znak opasne bolesti

Doktori Klivlendske klinike (SAD) smatraju da svrab u predjelu stopala i dlanova, koji se pojačava noću, može ukazivati…

Broj “Omikron” slučajeva mogao bi početi naglo opadati

Medicinski istraživači vide prve znakove da je alarmantni val koronavirusa “Omikron” možda dostigao svoj vrhunac u Velikoj Britaniji…

Proizvođači hrane i pića dodaju više šećera u svoje proizvode

Hrana i pića postali su slađi tokom protekle decenije, pokazalo je istraživanje naučnika sa australijskog Univerziteta Deakin, objavljeno…
Total
1
Share