SAD: “Omikron” postao dominantna vrsta, nevjerovatan rast u samo tri sedmice

Covid-19 u SAD @freepik.com

Varijanta “Omikron” virusa Covid-19 postala je najdominantniji soj u SAD-u, čineći preko 73% novih slučajeva virusa korona u nešto manje od tri sedmice nakon što je prvi slučaj prijavljen.

Prema navodima koje je u ponedjeljak objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prošlo je samo 20 dana otkako su SAD otkrile svoj prvi slučaj “Omikrona”.

U sedmici koja se završila 18. decembra, “Omikron” soj virusa korona je činio 73,2% zabilježenih slučajeva, dok je “Delta” činila dodatnih 26,6%. Prethodne sedmice, zaključno sa 11. decembrom, “Omikron” je bio procijenjen na samo 12,6% virusa u populaciji, dok je u prvoj sedmici decembra imao udio od minimalnih 1% novih slučajeva.

“Omikron” je čak i još rasprostranjeniji u određenim dijelovima SAD gdje čini preko 95% cirkulirajućeg virusa, i to u dijelovima sjeverozapada i jugoistoka, pokazuju zvanični podaci.

Nevjerovatno brza zaraznost

Dr. Anthony Fauci, najbolji stručnjak za zarazne bolesti u SAD, upozorio je u nedjelju, gostujući na “CNN-u” da će “Omikron” uskoro “preuzeti” sve zabilježene slučajeve zbog svoje vrlo zarazne prirode.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da se slučajevi “Omikrona” udvostručuju svakih 1,5 do 3 dana.

Vezane vijesti

Genetičari potvrdili: Alkohol povećava rizik od izuzetno opasne bolesti

Istraživači sa Univerziteta Oksford, Univerziteta u Pekingu i Kineske akademije medicinskih nauka u Pekingu, tokom 11-godišnjeg praćenja 150.000…

Svima omiljeno piće neočekivano uništava zglobove

Kod bolesti zglobova, poput artritisa ili reumatoidnog artritisa, upala je jedan od glavnih simptoma. Posebna dijeta može pomoći u…

Da li je gazirana voda – korisna ili štetna?

Gazirana voda djeluje bezopasno poput njenih mjehurići u čaši. Ali, da li je zaista tako? Uzmimo za primjer…
Total
0
Share