Sjemenke grožđa – lijek protiv starenja i oboljelih od raka

Sjemenke grožđa @freepik.com

Istraživački tim sa Univerziteta Kineske akademije nauka u Šangaju izolovao je hemikaliju u sjemenkama grožđa, koja u visokim koncentracijama ubija stare ćelije, ostavljajući mlađe netaknutim. Sličan tretman može se upotrijebiti i u liječenju oboljelih od raka.

Hemikalija izolovana u ekstraktu sjemenki grožđa daje nadu u tretmane protiv starenja i još mnogo toga. Supstanca produžava život starijih miševa za 9% čišćenjem njihovih starih, istrošenih ćelija. Otkriveno je i da tretman čini miševe fizički spremnijim, a kada se koristi u kombinaciji s hemoterapijom za liječenje raka smanjuje veličinu tumora.

Broj starih ćelija povećava se kako starimo, a mnogi ih povezuju sa raznim bolestima povezanim sa starenjem, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i osteoporozu.

Istraživajući upravo ovu problematiku, tim s Univerziteta Kineske akademije nauka u Šangaju otkrio je hemikaliju u sjemenkama grožđa pod nazivom procijanidin C1 (PCC1), navodi “NewScientist“.

Ubija stare ćelije, novije ostaju netaknute

Kineski istraživači eksperimentišući s ovom hemikalijom otkrii su da pri niskim koncentracijama PCC1 spriječava stare ćelije da proizvode upalne tvari. U visokim koncentracijama, hemikalija iz sjemenki grožđa “ubila” je stare ćelije, ostavljajući novije ćelije netaknutim.

Poznato je da hemoterapija ubrzava starenje ćelija unutar tumora. Kako bi otkrili može li PCC1 ubiti starije ćelije raka pojačavanjem uticaja hemoterapije, tim je testirao hemikaliju zajedno s mitoksantronom, lijekom koji se koristi za liječenje raka dojke, ne-Hodgkinovog limfoma i akutne mijeloblastne leukemije.

Obećavajući rezultati testiranja

Tim je posmatrao ovu kombinovanu terapiju kod miševa, te je primjećeno da je tretman miševa s PCC1 smanjio volumen tumora za oko 75 posto, dok ih je s druge strane hemoterapija smanjivala prosječno za 44 posto.

Činjenica da hemikalija ne utiče na zdrave ćelije sugeriše da bi to mogao biti veoma obećavajući tretman protiv starenja, ali će buduća istraživanja morati istražiti da li PCC1 ima slične efekte i na ljude.

Vezane vijesti

Koju je kafu bolje piti – instant ili mljevenu?

Ljubitelji kafe ponekad skuhaju verziju ovog napitka u prahu jer nemaju vremena ili prilike za pripremu prave kafe.…

Država dijeli građanima besplatnu kremu za sunčanje

Ovog ljeta građani će dobiti besplatnu kremu za sunčanje u pokušaju da se izbore sa rekordnim nivoom oboljenja…

Doktori otkrili da uzimanje Viagre može smanjiti rizik od smrti za 25%

Doktori iz medicinskog centra Huntington u Kanadi otkrili su da uzimanje Viagre i drugih lijekova za erektilnu disfunkciju…
Total
0
Share