Stariji od 60 godina, koji nisu uzeli treću dozu, smatrat će se nevakcinisanim

Vakcinacija protiv virusa korona @freepik.com

Grčka vlada je odbacila dodatne mjere za spriječavanje širenja Covid-19 do Božića. Međutim, od ponedjeljka se osobe starije od 60 godina, koje nisu primile treću dozu vakcine, više neće smatrati potpuno vakcinisanim.

“Trenutno ne razmatramo nove mjere, kao što su obavezna vakcinacija ili ograničenja“, rekao je u ponedjeljak portparol grčke vlade Yannis Ikonomu, ističući da su božićni praznici “veoma važni iz društvenih, ekonomskih i vjerskih razloga”.

Ova izjava dolazi uprkos velikom broju novih i smrtnih slučajeva od virusa korona koji se svakodnevno bilježe. Međutim, vlada je pozvala stanovništvo da se pridržava aktuelnih pravila, vršeći što više testova na Covid-19.

Stroga pravila

Ikonomu je podsjetio da će se od ponedjeljka osobe starije od 60 godina koje nisu uzele tzv “booster“, odnosno treću dozu vakcine protiv Covid-19 smatrati nevakcinisanim, te neće moći učestvovati u većini javnih aktivnosti.

U Grčkoj je pristup tržnim centrima, apotekama i javnom prevozu zabranjen nevakcinisanim osobama. Ikonomu je rekao i da će od ponedjeljka potvrde za one koji su preboljeli ovu bolest važiti samo tri mjeseca, umjesto dosadašnjih šest.

Vezane vijesti

Rizik od “Omikron” hospitalizacije smanjen za 70% u odnosu na “Deltu”

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je u četvrtak studiju o opasnosti “Omikron” varijante, ali i dalje ostaje…

Fitnes stručnjak otkriva kako zaspati za samo 2 minuta

Stručnjak za fitnes iz SAD-a govorio je o metodi koja će vam pomoći da zaspite za samo dvije…

Naučnici otkrili pozitivan efekat alkohola na osobe starije od 40 godina

Ljudi starosti između 40. i 64. godine mogu piti dvije čaše vina ili dvije boce piva dnevno bez…
Total
1
Share