Stariji od 60 godina, koji nisu uzeli treću dozu, smatrat će se nevakcinisanim

Vakcinacija protiv virusa korona @freepik.com

Grčka vlada je odbacila dodatne mjere za spriječavanje širenja Covid-19 do Božića. Međutim, od ponedjeljka se osobe starije od 60 godina, koje nisu primile treću dozu vakcine, više neće smatrati potpuno vakcinisanim.

“Trenutno ne razmatramo nove mjere, kao što su obavezna vakcinacija ili ograničenja“, rekao je u ponedjeljak portparol grčke vlade Yannis Ikonomu, ističući da su božićni praznici “veoma važni iz društvenih, ekonomskih i vjerskih razloga”.

Ova izjava dolazi uprkos velikom broju novih i smrtnih slučajeva od virusa korona koji se svakodnevno bilježe. Međutim, vlada je pozvala stanovništvo da se pridržava aktuelnih pravila, vršeći što više testova na Covid-19.

Stroga pravila

Ikonomu je podsjetio da će se od ponedjeljka osobe starije od 60 godina koje nisu uzele tzv “booster“, odnosno treću dozu vakcine protiv Covid-19 smatrati nevakcinisanim, te neće moći učestvovati u većini javnih aktivnosti.

U Grčkoj je pristup tržnim centrima, apotekama i javnom prevozu zabranjen nevakcinisanim osobama. Ikonomu je rekao i da će od ponedjeljka potvrde za one koji su preboljeli ovu bolest važiti samo tri mjeseca, umjesto dosadašnjih šest.

Vezane vijesti

Norveška studija: COVID vakcine ometaju menstruaciju kod žena

Gotovo dvostruko više mlađih Norvežanki imalo je jače menstruacije nego ranije nakon što su primili vakcinu protiv Covid-19,…

Novi smrtonosni virus se pojavio u Njemačkoj

Kako prenose današnji njemački mediji, u saveznoj pokrajini Bavarskoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”. Upravo…

Šta se dešava sa našim tijelom nakon 40. godine?

“Svjetska zdravstvena organizacija” (WHO) promijenila je nedavno starosnu klasifikaciju i danas se ljudi ispod 44 godine smatraju mladima.…
Total
1
Share