Štetan uticaj toplog donjeg rublja na plodnost muškaraca

Muškarac u donjem rublju @freepik.com

Toplo donje rublje po hladnom vremenu može naštetiti muškarcima koji žele imati potomstvo u bliskoj budućnosti.

Kako navodi poznati ruski urolog Konstantin Antonov potrebno je izbjegavati nepotrebno pregrijavanje reproduktivnih organa u toploj prostoriji.

“Da bi testisi normalno funkcionisali, potrebno je održavati temperaturu skrotuma ispod nivoa tjelesne temperature, odnosno ispod 37 stepeni. Ako temperatura skrotuma dostigne 37 stepeni i više, onda to može negativno uticati na kvalitet i količinu proizvedene sperme”, kazao je dr Antonov.

Upravo iz tog razloga, Antonov je savjetovao da se donje i termo rublje ne koriste u zatvorenom prostoru.

Skinite donje rublje

Redovno ‘pregrijavanje’ tokom nekoliko dana mraza može značajno uticati na plodnost“, objasnio je urolog, dodajući da ovaj efekat nije reverzibilan.

“Ako planirate da postanete otac u bliskoj budućnosti, onda je bolje da kada dođete u kancelariju ili kod kuće, skinete donje rublje i da ostanete samo u pantalonama ili farmericama”, zaključio je dr Antonov.

Vezane vijesti

Koju hranu ne biste trebali jesti ako imate gripu ili prehladu

Kada imate gripu ili prehladu, može izgledati kao da ništa ne može učiniti da se osjećate bolje ili…

Nova pandemija: Majmunski virus sličan eboli “spreman da skoči” na ljude!?

Porodica virusa, endemskih među divljim afričkim primatima, za koje se zna da izazivaju fatalne simptome slične eboli, “spremna…

Virolog upozorava na ozbiljnu opasnost za djecu od “Omikrona”

Najnoviji soj virusa korona, nazvan “Omikron”, opasniji je za djecu od prethodnog “Delta” soja, smatraju poznati virolozi. “Do…
Total
5
Share