Sušeno voće može biti opasno

Sušeno voće @freepik.com

Mnogima je ovo korisna užina između obroka, jer je ipak riječ o voću koje “ne bi trebalo” da škodi organizmu. Međutim, to vrijedi samo ako je proces konzerviranja i sušenja voća bio potpuno prirodan.

Naime, sušeno voće sadrži i do 70-80% više šećera od prirodnog. To je zato što se u procesu prerade i karamelizacije koristi šećer koji upija i čuva okus voća.

Industrijska prerada

U trgovinama i masovnoj proizvodnji, međutim, sušenje voća se vrši umjetno uz pomoć infracrvenog zračenja. Dodatno se tretira pesticidima i konzervansima, čime su korisna svojstva značajno smanjuju. Biljne masti, sirupi, šećeri i bojila brinu o očuvanju dobrog izgleda, boje i mirisa, ali ne i zdravlja.

Kako bi izbjegli navedene štetne osobine “industrijski” sušenog voća, najbolje je isto ne konzumirati u velikim količinama i kupovati od pouzdanih organskih proizvođača.

Vezane vijesti

Ljudska navika koja je štetnija i od cigareta

Može se dugo raspravljati koliko je zdravo ili štetno popiti čašu crnog vina. Međutim, svi nutricionisti su uvjereni…

Kako znamo da nam je holesterol porastao?

Vrlo je teško uočiti visok nivo holesterola, jer su njegovi simptomi gotovo nevidljivi. Povišen holesterol može dovesti do…

Koju hranu nije preporučeno jesti ako imate COVID-19

Terapeutkinja-nutricionistkinja i kandidatkinja medicinskih nauka, Ekaterina Burljajeva, istakla je proizvode koji se ne preporučuju osobama zaraženim virusom korona.…
Total
0
Share