Mnogima je ovo korisna užina između obroka, jer je ipak riječ o voću koje “ne bi trebalo” da škodi organizmu. Međutim, to vrijedi samo ako je proces konzerviranja i sušenja voća bio potpuno prirodan.
Naime, sušeno voće sadrži i do 70-80% više šećera od prirodnog. To je zato što se u procesu prerade i karamelizacije koristi šećer koji upija i čuva okus voća.
Industrijska prerada
U trgovinama i masovnoj proizvodnji, međutim, sušenje voća se vrši umjetno uz pomoć infracrvenog zračenja. Dodatno se tretira pesticidima i konzervansima, čime su korisna svojstva značajno smanjuju. Biljne masti, sirupi, šećeri i bojila brinu o očuvanju dobrog izgleda, boje i mirisa, ali ne i zdravlja.
Kako bi izbjegli navedene štetne osobine “industrijski” sušenog voća, najbolje je isto ne konzumirati u velikim količinama i kupovati od pouzdanih organskih proizvođača.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.