Sušeno voće može biti opasno

Sušeno voće @freepik.com

Mnogima je ovo korisna užina između obroka, jer je ipak riječ o voću koje “ne bi trebalo” da škodi organizmu. Međutim, to vrijedi samo ako je proces konzerviranja i sušenja voća bio potpuno prirodan.

Naime, sušeno voće sadrži i do 70-80% više šećera od prirodnog. To je zato što se u procesu prerade i karamelizacije koristi šećer koji upija i čuva okus voća.

Industrijska prerada

U trgovinama i masovnoj proizvodnji, međutim, sušenje voća se vrši umjetno uz pomoć infracrvenog zračenja. Dodatno se tretira pesticidima i konzervansima, čime su korisna svojstva značajno smanjuju. Biljne masti, sirupi, šećeri i bojila brinu o očuvanju dobrog izgleda, boje i mirisa, ali ne i zdravlja.

Kako bi izbjegli navedene štetne osobine “industrijski” sušenog voća, najbolje je isto ne konzumirati u velikim količinama i kupovati od pouzdanih organskih proizvođača.

Vezane vijesti

Naučnici kreirali prvi sprej za nos protiv COVID-19

Sprej za nos koji može smanjiti rizik od zaraze COVID-19, a u slučaju bolesti i ublažiti simptome, razvili…

Da li je istina da bijeli luk zaista snižava krvni pritisak?

Nažalost, danas mnogi ljudi pate od visokog krvnog pritiska. Hipertenzija je jedna od neugodnih posljedica modernog načina života.…

Rođena djevojčica koja se neprestano smiješi

Osmijeh ne silazi sa djetetovog lica od rođenja, jer beba ima prilično rijetku genetsku patologiju – bilateralnu makrostomiju,…
Total
1
Share