“T-ćelije” od obične prehlade pružaju zaštitu od COVID-19

Studija koju je u ponedjeljak objavio “Imperial College London” otkrila je da visoki nivoi T-ćelija uzrokovani virusima obične prehlade mogu pružiti zaštitu od virusa COVID-19, što bi moglo pomoći u razvoju pristupa za drugu generaciju vakcina.

Imunitet na COVID-19 je složena slika, te iako postoje dokazi o smanjenom nivou antitijela šest mjeseci nakon vakcinacije, smatra se da T-ćelije igraju vitalnu ulogu u pružanju zaštite, prenosi “Reuters“.

“Nova nada” u prevenciji

Studija, koja je započela u septembru 2020., proučavala je nivoe unakrsne reaktivnosti T-ćelija iz prethodnih prehlada kod 52 osobe koje su imale pozitivne slučajeve COVID-19 kod kuće.

Utvrđeno je da je 26 osoba koje nisu razvile infekciju imale značajno veći nivo ovih T-ćelija od onih koji su se inficirali. “Imperial College” nije precizirao koliko dugo može trajati zaštita koju pružaju T-ćelije.

Običnom prehladom protiv COVID-19

“Otkrili smo da visoki nivoi već postojećih T-ćelija koje stvara tijelo kada su zaraženi drugim ljudskim koronavirusima, kao što je obična prehlada, mogu zaštititi od infekcije COVID-19”, kazala je autorica studije dr. Rhia Kundu.

Autori studije, objavljene u magazinu “Nature Communications“, navode da interni proteini virusa SARS-CoV-2, koji su na meti T-ćelija, mogu biti alternativna meta i za proizvođače vakcina.

Vezane vijesti

Ljudska navika koja je štetnija i od cigareta

Može se dugo raspravljati koliko je zdravo ili štetno popiti čašu crnog vina. Međutim, svi nutricionisti su uvjereni…

Paradajz vas može zaštititi u doba pandemije

Pandemija virusa korona, koja bjesni svijetom već drugu godinu zaredom, uzrokovala je da većina zaraženih ljudi pati od…

Nova pandemija: Majmunski virus sličan eboli “spreman da skoči” na ljude!?

Porodica virusa, endemskih među divljim afričkim primatima, za koje se zna da izazivaju fatalne simptome slične eboli, “spremna…
Total
2
Share