“T-ćelije” od obične prehlade pružaju zaštitu od COVID-19

Kašalj @freepik.com

Studija koju je u ponedjeljak objavio “Imperial College London” otkrila je da visoki nivoi T-ćelija uzrokovani virusima obične prehlade mogu pružiti zaštitu od virusa COVID-19, što bi moglo pomoći u razvoju pristupa za drugu generaciju vakcina.

Imunitet na COVID-19 je složena slika, te iako postoje dokazi o smanjenom nivou antitijela šest mjeseci nakon vakcinacije, smatra se da T-ćelije igraju vitalnu ulogu u pružanju zaštite, prenosi “Reuters“.

“Nova nada” u prevenciji

Studija, koja je započela u septembru 2020., proučavala je nivoe unakrsne reaktivnosti T-ćelija iz prethodnih prehlada kod 52 osobe koje su imale pozitivne slučajeve COVID-19 kod kuće.

Utvrđeno je da je 26 osoba koje nisu razvile infekciju imale značajno veći nivo ovih T-ćelija od onih koji su se inficirali. “Imperial College” nije precizirao koliko dugo može trajati zaštita koju pružaju T-ćelije.

Običnom prehladom protiv COVID-19

“Otkrili smo da visoki nivoi već postojećih T-ćelija koje stvara tijelo kada su zaraženi drugim ljudskim koronavirusima, kao što je obična prehlada, mogu zaštititi od infekcije COVID-19”, kazala je autorica studije dr. Rhia Kundu.

Autori studije, objavljene u magazinu “Nature Communications“, navode da interni proteini virusa SARS-CoV-2, koji su na meti T-ćelija, mogu biti alternativna meta i za proizvođače vakcina.

Vezane vijesti

Zašto tako brzo gubimo imunološku zaštitu na virus korona?

Jedan je ruski imunolog govorio o tome koji sve razlozi ubrzavaju slabljenje imunološkog odgovora ljudskog organizma na virus…

Koliko dugo se maske “N95” mogu koristiti da bi štitile od virusa

Zaštitna maska “N95” može se koristiti za zaštitu od “SARS-CoV-2” virusa nakon najmanje 25 ciklusa dezinfekcije, navedeno je…

Zemlju će uskoro prekriti magnetna oluja koja će trajati četiri dana

Magnetne oluje vrlo su neugodna pojava za ljude ovisne o vremenu, kao što su starije osobe i osobe…
Total
2
Share