“T-ćelije” od obične prehlade pružaju zaštitu od COVID-19

Kašalj @freepik.com

Studija koju je u ponedjeljak objavio “Imperial College London” otkrila je da visoki nivoi T-ćelija uzrokovani virusima obične prehlade mogu pružiti zaštitu od virusa COVID-19, što bi moglo pomoći u razvoju pristupa za drugu generaciju vakcina.

Imunitet na COVID-19 je složena slika, te iako postoje dokazi o smanjenom nivou antitijela šest mjeseci nakon vakcinacije, smatra se da T-ćelije igraju vitalnu ulogu u pružanju zaštite, prenosi “Reuters“.

“Nova nada” u prevenciji

Studija, koja je započela u septembru 2020., proučavala je nivoe unakrsne reaktivnosti T-ćelija iz prethodnih prehlada kod 52 osobe koje su imale pozitivne slučajeve COVID-19 kod kuće.

Utvrđeno je da je 26 osoba koje nisu razvile infekciju imale značajno veći nivo ovih T-ćelija od onih koji su se inficirali. “Imperial College” nije precizirao koliko dugo može trajati zaštita koju pružaju T-ćelije.

Običnom prehladom protiv COVID-19

“Otkrili smo da visoki nivoi već postojećih T-ćelija koje stvara tijelo kada su zaraženi drugim ljudskim koronavirusima, kao što je obična prehlada, mogu zaštititi od infekcije COVID-19”, kazala je autorica studije dr. Rhia Kundu.

Autori studije, objavljene u magazinu “Nature Communications“, navode da interni proteini virusa SARS-CoV-2, koji su na meti T-ćelija, mogu biti alternativna meta i za proizvođače vakcina.

Vezane vijesti

Francuska studija: “Omikron” se uspješno neutralizuje trećom dozom vakcine

“Omikron” varijanta virusa korona prvi put je otkrivena u Južnoj Africi u novembru 2021. godine i od tada…

Svaka druga osoba biće zaražena “Omikronom”

U narednih nekoliko sedmica, više od polovine Evropljana moglo bi se zaraziti varijantom virusa korona “Omikron”, koji je…

Lista vitamina i minerala koji stimulišu metabolizam i gubitak težine

Da li ste znali da neki vitamini i minerali mogu biti efikasan dodatak vašoj ishrani i vježbanju. Naime,…
Total
2
Share