Tinejdžeri koji puše cigarete oštećuju gene svoje nerođene djece

Marketinška kampanja @Facebook

Tim naučnika sa Univerziteta Southampton u Velikoj Britaniji i Univerziteta Bergen u Norveškoj otkrio je da dječaci koji počnu pušiti u ranoj adolescentnoj dobi rizikuju da prenesu štetne epigenetske osobine na buduću djecu.

U naučnoj studiji koja je objavljena u magazinu “Clinical Epigenetics“, stručnjaci su proučavali epigenetičke profile 875 osoba starosti od 7 do 50 godina, a posebno su obratili pažnju na podatak da li su i njihovi očevi pušili. Pronašli su promjene u genima ljudi čiji su očevi prvi put pušili prije 15. godine. Genetske transformacije su povezane s razvojem astme, gojaznosti i zviždanja pri disanju.

Problem za buduće generacije

Prema koautoru studije, dr. Neguss Kitab, tokom ranog puberteta kod dječaka se formiraju matične ćelije koje su odgovorne za reproduktivne funkcije i naslijeđe. Stoga su promjene epigenetskih markera kod djece čiji su očevi pušili u ranoj dobi bile mnogo izraženije nego kod potomaka muškaraca koji su počeli pušiti kao odrasli.

Naučnici su istakli da rezultati studije ukazuju na ozbiljne posljedice po javno zdravlje. Pušenje u ranoj adolescenciji može štetiti zdravlju budućih generacija u narednim decenijama, poručili su.

Vezane vijesti

Deset pesticida koji mogu dovesti do razvoja Parkinsonove bolesti

Naučnici sa UCLA i Univerziteta Harvard identifikovali su 10 pesticida koji ubijaju neurone, što na kraju može dovesti…

Sophie je izgubila 43 kilograma slijedeći 3 jednostavna pravila

Tridesetogodišnjakinja je cijeli život imala višak kilograma, ali je u jednom trenutku odlučila kazati im “zbogom”. Uspjela je…

Smrtonosna gljivica se vrlo brzo se širi

Smrtonosna bolest uzrokovana gljivicom “Candida auris” širi se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), navodi se u izvještavaju “Centara za…
Total
0
Share