Upozorenje iz “AstraZenece”: Ne možemo vakcinisati svijet svakih 6 mjeseci

Andrew Pollard @YouTube

Andrew Pollard, jedan od tvoraca vakcine protiv virusa korona “Oxford i AstraZeneca”, rekao je da su dodatne doze dvaput godišnje jednostavno “neodržive”.

U intervjuu za britanski “Telegraph“, objavljenom danas, Pollard je kazao da “ne možemo vakcinisati planetu svakih šest mjeseci“.

Pravilan odabir ljudi

Pollard, koji je također na čelu “Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju” Ujedinjenog Kraljevstva, naglasio je da bi fokus na dopunskim dozama trebao biti na ranjivim grupama, a ne na svima starijima od 12 godina.

“Potrebno je više podataka da bi se utvrdilo ‘da li, kada i kako često‘ će ugroženim ljudima biti potrebne dodatne doze“, rekao je.

Dodatni dokazi

Naučnik je doveo u pitanje potrebu za četvrtom dozom vakcine protiv Covid-19, rekavši da su ovdje potrebni dodatni dokazi prije nego što kampanje počnu.

Izrael je već počeo sa uvođenjem četvrte doze vakcine, nudeći je od ponedjeljka svim medicinskim radnicima i osobama starijim od 60 godina. Krajem decembra, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je za javnu televiziju “ZDF” da će i Nijemcima biti potrebna četvrta doza.

Ima li kraja!? Izrael želi uvesti i četvrtu dozu vakcine

“Moramo se svi zaraziti”

Još uvijek postoji optimistična nota u intervjuu Andrewa Pollarda. Prema njegovim riječima, najgore je iza nas i svijet “samo mora preživjeti zimu”.

“U jednom trenutku, svijet treba da se otvori. Kada se to dogodi, nastupiće period zaraze, tako da zima vjerovatno nije najbolje vrijeme”, rekao je on.

Zaključio je oštrim upozorenjem na opasne posljedice dezinformacija o vakcinama, ističući da čak i “nenamjerni” komentari političara mogu izazvati haos.

Vezane vijesti

Pfizer vakcina se nikada neće upotrebljavati u Rusiji

Jedan od vodećih ruski mikrobiologa, Petar Čumakov, rekao je da se američka vakcina kompanije “Pfizer” neće pojaviti u…

Stariji od 60 godina, koji nisu uzeli treću dozu, smatrat će se nevakcinisanim

Grčka vlada je odbacila dodatne mjere za spriječavanje širenja Covid-19 do Božića. Međutim, od ponedjeljka se osobe starije…

Obratite pažnju na položaj tijela kada pijete lijekove, evo i zašto

Brzina rastvaranja tableta u ljudskom tijelu može značajno varirati ovisno o položaju u kome se ono nalazi, objavila…
Total
14
Share