Upozorenje iz “AstraZenece”: Ne možemo vakcinisati svijet svakih 6 mjeseci

Andrew Pollard @YouTube

Andrew Pollard, jedan od tvoraca vakcine protiv virusa korona “Oxford i AstraZeneca”, rekao je da su dodatne doze dvaput godišnje jednostavno “neodržive”.

U intervjuu za britanski “Telegraph“, objavljenom danas, Pollard je kazao da “ne možemo vakcinisati planetu svakih šest mjeseci“.

Pravilan odabir ljudi

Pollard, koji je također na čelu “Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju” Ujedinjenog Kraljevstva, naglasio je da bi fokus na dopunskim dozama trebao biti na ranjivim grupama, a ne na svima starijima od 12 godina.

“Potrebno je više podataka da bi se utvrdilo ‘da li, kada i kako često‘ će ugroženim ljudima biti potrebne dodatne doze“, rekao je.

Dodatni dokazi

Naučnik je doveo u pitanje potrebu za četvrtom dozom vakcine protiv Covid-19, rekavši da su ovdje potrebni dodatni dokazi prije nego što kampanje počnu.

Izrael je već počeo sa uvođenjem četvrte doze vakcine, nudeći je od ponedjeljka svim medicinskim radnicima i osobama starijim od 60 godina. Krajem decembra, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je za javnu televiziju “ZDF” da će i Nijemcima biti potrebna četvrta doza.

Ima li kraja!? Izrael želi uvesti i četvrtu dozu vakcine

“Moramo se svi zaraziti”

Još uvijek postoji optimistična nota u intervjuu Andrewa Pollarda. Prema njegovim riječima, najgore je iza nas i svijet “samo mora preživjeti zimu”.

“U jednom trenutku, svijet treba da se otvori. Kada se to dogodi, nastupiće period zaraze, tako da zima vjerovatno nije najbolje vrijeme”, rekao je on.

Zaključio je oštrim upozorenjem na opasne posljedice dezinformacija o vakcinama, ističući da čak i “nenamjerni” komentari političara mogu izazvati haos.

Vezane vijesti

Otkrivena pilula koja rješava problem gojaznosti i dijabetesa

Nova pilula na kojoj rade naučnici nudi nadu za probleme poput gojaznosti i dijabetesa. Nakon testiranja na miševima,…

Kako rakija utiče na krvni pritisak?

Kako glavne komponente ovog alkoholnog pića snižavaju nivo holesterola u krvi, odnosno prirodno smanjuju rizik od hipertenzije i…

Doktorica je objasnila kako banane štete srcu

Popularno voće je zapravo štetno za osobe koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i onima koji su…
Total
14
Share