Vakcine “Sinofarm”, “J&J” i “Sputnjik” manje efikasne protiv “Omikrona”

Vakcinacija @freepik.com

Prema studiji koju je objavio “Bloomberg”, otkriveno je da kineske vakcine “Sinopharm”, američke “Johnson & Johnson” i ruske “Sputnjik” proizvode malo ili nimalo antitijela protiv najnovije varijante virusa korona “Omikron”.

Istraživači sa Univerziteta Washington i švicarske farmaceutske kompanije “Humabs Biomed SA” analizirali su efikasnost šest vakcina protiv visoko zarazne varijante virusa Covid-19 – “Omikron“.

Samo tri od 13 osoba koje su primile obje doze “Sinopharm” vakcine razvile su anti-Omikron antitijela. Za “Johnson & Johnson” vakcinu ovo mjerenje je smanjeno na jedan od 12 uzoraka. Čak nijedna od 11 osoba koje su potpuno vakcinisane “Sputnjikom” nije razvila takva antitijela.

Studija, koja je u fazi predobjavljivanja i još nije definitivno procijenjena, otkriva da oni koji su se razboljeli i koji su bili vakcinisani sa dvije doze “Pfizera” imaju najviše antitijela protiv “Omikrona”. Nivoi antitijela u ovoj podgrupi ispitanika smanjili su se pet puta, u poređenju sa 44 puta za one koji su primili obje doze Pfizera, ali nisu imali historiju infekcije virusom korona.

“Omikron” se umnožava 70 puta brže u disajnim putevima, ali se manje širi u plućima

Nisu sve vakcine iste

Istraživanje, prema navodima “Bloomberga“, sugeriše da neke od najčešće korištenih vakcina pružaju samo djelomičnu zaštitu od “Omikrona”, što je dovelo do toga da vlade uvedu ograničenja putovanja i ubrzaju kampanje pomoći u nastojanju da spriječe daljnji rast broja zaraženih.

Nova varijanta, koja inficira 70 puta brže od mutacije “Delta”, vrlo brzo se proširila u oko 77 država svijeta, manje od mjesec dana nakon prvog otkrivanja u Južnoj Africi.

Vezane vijesti

Kako prepoznati nedostatak vitamina kod djece

Glavni razlog nedostatka vitamina kod djece je neuravnotežena ishrana, a kod beba mlađih od godinu dana nedostatak vitamina…

Revolucionarni test istovremeno otkriva sve ginekološke karcinome

Evropski naučnici razvijaju “revolucionarni” test koji kod žena može otkriti ili predvidjeti razvoj četiri vrste raka (jajnika, dojke,…

U Kini identifikovana nova varijanta “Omikron” soja virusa korona

Kineski državni mediji objavili su da je tokom proteklog dana registrovano 13.000 novih slučajeva zaraze COVID-19, među kojima…
Total
10
Share