Vakcine “Sinofarm”, “J&J” i “Sputnjik” manje efikasne protiv “Omikrona”

Vakcinacija @freepik.com

Prema studiji koju je objavio “Bloomberg”, otkriveno je da kineske vakcine “Sinopharm”, američke “Johnson & Johnson” i ruske “Sputnjik” proizvode malo ili nimalo antitijela protiv najnovije varijante virusa korona “Omikron”.

Istraživači sa Univerziteta Washington i švicarske farmaceutske kompanije “Humabs Biomed SA” analizirali su efikasnost šest vakcina protiv visoko zarazne varijante virusa Covid-19 – “Omikron“.

Samo tri od 13 osoba koje su primile obje doze “Sinopharm” vakcine razvile su anti-Omikron antitijela. Za “Johnson & Johnson” vakcinu ovo mjerenje je smanjeno na jedan od 12 uzoraka. Čak nijedna od 11 osoba koje su potpuno vakcinisane “Sputnjikom” nije razvila takva antitijela.

Studija, koja je u fazi predobjavljivanja i još nije definitivno procijenjena, otkriva da oni koji su se razboljeli i koji su bili vakcinisani sa dvije doze “Pfizera” imaju najviše antitijela protiv “Omikrona”. Nivoi antitijela u ovoj podgrupi ispitanika smanjili su se pet puta, u poređenju sa 44 puta za one koji su primili obje doze Pfizera, ali nisu imali historiju infekcije virusom korona.

“Omikron” se umnožava 70 puta brže u disajnim putevima, ali se manje širi u plućima

Nisu sve vakcine iste

Istraživanje, prema navodima “Bloomberga“, sugeriše da neke od najčešće korištenih vakcina pružaju samo djelomičnu zaštitu od “Omikrona”, što je dovelo do toga da vlade uvedu ograničenja putovanja i ubrzaju kampanje pomoći u nastojanju da spriječe daljnji rast broja zaraženih.

Nova varijanta, koja inficira 70 puta brže od mutacije “Delta”, vrlo brzo se proširila u oko 77 država svijeta, manje od mjesec dana nakon prvog otkrivanja u Južnoj Africi.

Vezane vijesti

Omiljeni predmet kao najveća akumulacija opasnih mikroba i bakterija

Higijenska praksa je važna za smanjenje broja izbijanja zaraznih bolesti (gripa, dizenterija, koronavirus…). Prema riječima stručnjaka, jedan od…

10 prednosti morske vode

Morska voda sadrži elemente koji su vitalni za ljudski organizam, kao što su mineralne soli, elementi u tragovima…

Doktori upozoravaju na zabrinjavajuće nuspojave paracetamola

Gotovo da nema osobe koja nije uzimala paracetamol. Ali ovaj često korišteni lijek ima dosta nuspojava koje se…
Total
10
Share