WHO: Nažalost, dodatne doze vakcina neće okončati pandemiju

Tedros Adhanom Ghebreyesus @YouTube

Šef Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je u srijedu da kampanje za jačanje vakcinacije protiv Covid-19 nisu čudesno rješenje, pa čak i rizikuju da ubrzaju mutacije virusa korona.

Dok “Omikron” varijanta virusa Covid-19 sve više uzima maha i izaziva zabrinutost u svijetu, čelnik WHO-a je danas upozorio da dodatne doze vakcina neće biti dovoljne za izlazak iz pandemije.

“Nijedna zemlja neće moći da se izvuče iz pandemije samo uz pomoć vakcina“, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tokom “božićnog brifinga” za novinare u Ženevi.

Jedino efikasno sredstvo

Nediskriminatorni programi za pojačavanje vakcinacije će vjerovatno produžiti pandemiju, umjesto da je okončaju, preusmjeravanjem dostupnih doza u zemlje koje već imaju visoku stopu vakcinacije, čime će se virusu korona dati više mogućnosti za širenje i mutaciju“, istakao je dr. Tedros.

“Važno je zapamtiti da je velika većina hospitalizacija i smrti upravo kod ljudi koji nisu bili vakcinisani”, kazao je šef WHO-a, dodajući da “vakcine ostaju i dalje jedino efikasno sredstvo u borbi protiv virusa korona”.

Vezane vijesti

Koje je najzdravije jelo za doručak

Iako svi počinjemo novi dan na različite načine, stručnjaci smatraju da je jako važno odabrati doručak koji će…

Naučnici pronašli gen koji štiti od Parkinsonove bolesti

Gen koji kontroliše proizvodnju proteina važnog za rad dopaminergičkih neurona može zaštititi od Parkinsonove bolesti, otkrili su naučnici…

Za koje ljude je opasna prekomjerna konzumacija mandarina

Svima je poznato blagotvorno dejstvo citrusa na organizam. Međutim, pokazalo se da kao i kod mnogih drugih stvari,…
Total
12
Share