WHO: Nažalost, dodatne doze vakcina neće okončati pandemiju

Tedros Adhanom Ghebreyesus @YouTube

Šef Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je u srijedu da kampanje za jačanje vakcinacije protiv Covid-19 nisu čudesno rješenje, pa čak i rizikuju da ubrzaju mutacije virusa korona.

Dok “Omikron” varijanta virusa Covid-19 sve više uzima maha i izaziva zabrinutost u svijetu, čelnik WHO-a je danas upozorio da dodatne doze vakcina neće biti dovoljne za izlazak iz pandemije.

“Nijedna zemlja neće moći da se izvuče iz pandemije samo uz pomoć vakcina“, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tokom “božićnog brifinga” za novinare u Ženevi.

Jedino efikasno sredstvo

Nediskriminatorni programi za pojačavanje vakcinacije će vjerovatno produžiti pandemiju, umjesto da je okončaju, preusmjeravanjem dostupnih doza u zemlje koje već imaju visoku stopu vakcinacije, čime će se virusu korona dati više mogućnosti za širenje i mutaciju“, istakao je dr. Tedros.

“Važno je zapamtiti da je velika većina hospitalizacija i smrti upravo kod ljudi koji nisu bili vakcinisani”, kazao je šef WHO-a, dodajući da “vakcine ostaju i dalje jedino efikasno sredstvo u borbi protiv virusa korona”.

Vezane vijesti

I orašasti plodovi mogu biti štetni po zdravlje

Poznata ruska nutricionistkinja Svetlana Pančenko objasnila je u intervjuu za lokalne medije zašto se plodovi kikirikija smatraju najštetnijim…

Eksperimentalni lijek efikasan u liječenju autizma i Alchajmerove bolesti

Izraelski istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu identifikovali su mehanizme koji dijele mutacije u DNK i SHANK3 genima…

Štetan uticaj toplog donjeg rublja na plodnost muškaraca

Toplo donje rublje po hladnom vremenu može naštetiti muškarcima koji žele imati potomstvo u bliskoj budućnosti. Kako navodi…
Total
12
Share