WHO: PCR testovi mogu otkriti Omikron varijantu Covida-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) @pixabay.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u nedjelju da standardni PCR testovi na COVID-19 mogu otkriti infekciju novom Omikronom varijantom virusa korona.

PCR testovi koji se široko koriste i dalje otkrivaju infekciju, uključujući i infekciju Omikronom, kao što smo vidjeli kod drugih varijanti. Istraživanja su u toku kako bi se utvrdilo da li postoji bilo kakav uticaj na druge vrste testova, uključujući brze testove za otkrivanje antigena“, navodi se u saopšŧenju “WHO“.

Ova organizacija je u petak objavila da je Omikron, koji je otkriven ranije ovog mjeseca u Južnoj Africi, nova varijanta virusa korona koja nas sve treba zabrinuti.

“WHO” navodi da preliminarni dokazi sugerišu da Omikron ima povećan rizik od ponovne infekcije, što znači da bi se ljudi koji su ranije imali COVID-19 mogli lakše reinficirati Omikronom u poređenju sa drugim varijanŧama.

Još uvijek ništa nije definitivno poznato

Još nije jasno gdje se Omikron lakše širi s jedne osobe na drugu, a u toku su studije kako bi se utvrdila njegova prenosivost u poređenju s drugim varijanŧama, uključujući globalno dominantnu Delta varijantu.

Također nije jasno uzrokuje li Omikron težu bolest u poređenju s infekcijama kod drugih varijanti, a ne postoje trenutne informacije koje sugerišu da se simptomi uzrokovani novom varijantom razlikuju od bilo koje druge varijanŧe.

Uticaj Omikrona na vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da radi na razumijevanju potencijalnog uticaja Omikrona na efikasnost vakcina i treŧmana liječenja.

“Razumijevanje stepena ozbiljnosti varijante Omikron će trajaŧi od nekoliko dana do nekoliko sedmica”, navodi “WHO“.

Vezane vijesti

Mutacija “Omikron” sadrži fragmente sasvim drugog virusa!?

Omikron varijanta virusa korona koja uzrokuje Covid-19 vjerovatno je dobila barem jednu od svojih mutacija uzimajući komadić genetskog…

Štetan uticaj toplog donjeg rublja na plodnost muškaraca

Toplo donje rublje po hladnom vremenu može naštetiti muškarcima koji žele imati potomstvo u bliskoj budućnosti. Kako navodi…

Zato ne treba “preskakati” doručak rano ujutru

Istraživanje američkih naučnika pokazuje da preskakanje doručka više nego udvostručuje rizik od ateroskleroze, odnosno ograničava dotok krvi i…
Total
36
Share