WHO: PCR testovi mogu otkriti Omikron varijantu Covida-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) @pixabay.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u nedjelju da standardni PCR testovi na COVID-19 mogu otkriti infekciju novom Omikronom varijantom virusa korona.

PCR testovi koji se široko koriste i dalje otkrivaju infekciju, uključujući i infekciju Omikronom, kao što smo vidjeli kod drugih varijanti. Istraživanja su u toku kako bi se utvrdilo da li postoji bilo kakav uticaj na druge vrste testova, uključujući brze testove za otkrivanje antigena“, navodi se u saopšŧenju “WHO“.

Ova organizacija je u petak objavila da je Omikron, koji je otkriven ranije ovog mjeseca u Južnoj Africi, nova varijanta virusa korona koja nas sve treba zabrinuti.

“WHO” navodi da preliminarni dokazi sugerišu da Omikron ima povećan rizik od ponovne infekcije, što znači da bi se ljudi koji su ranije imali COVID-19 mogli lakše reinficirati Omikronom u poređenju sa drugim varijanŧama.

Još uvijek ništa nije definitivno poznato

Još nije jasno gdje se Omikron lakše širi s jedne osobe na drugu, a u toku su studije kako bi se utvrdila njegova prenosivost u poređenju s drugim varijanŧama, uključujući globalno dominantnu Delta varijantu.

Također nije jasno uzrokuje li Omikron težu bolest u poređenju s infekcijama kod drugih varijanti, a ne postoje trenutne informacije koje sugerišu da se simptomi uzrokovani novom varijantom razlikuju od bilo koje druge varijanŧe.

Uticaj Omikrona na vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da radi na razumijevanju potencijalnog uticaja Omikrona na efikasnost vakcina i treŧmana liječenja.

“Razumijevanje stepena ozbiljnosti varijante Omikron će trajaŧi od nekoliko dana do nekoliko sedmica”, navodi “WHO“.

Vezane vijesti

Stariji od 60 godina, koji nisu uzeli treću dozu, smatrat će se nevakcinisanim

Grčka vlada je odbacila dodatne mjere za spriječavanje širenja Covid-19 do Božića. Međutim, od ponedjeljka se osobe starije…

Ginekolozi upozoravaju trudnice na koji način da kupuju voće

Ginekolozi sa Univerziteta u Kaliforniji zaključili su da većina trudnica dolazi u kontakt sa opasnim hemikalijama koje uzrokuju…

Tri najopasnija proizvoda za malu djecu

Pedijatar, alergolog-imunolog, zamjenik glavnog doktora “Poliklinike SM” za djecu i adolescente, Olga Viktorovna Popova, govorila je o tome…
Total
36
Share