WHO: PCR testovi mogu otkriti Omikron varijantu Covida-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) @pixabay.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u nedjelju da standardni PCR testovi na COVID-19 mogu otkriti infekciju novom Omikronom varijantom virusa korona.

PCR testovi koji se široko koriste i dalje otkrivaju infekciju, uključujući i infekciju Omikronom, kao što smo vidjeli kod drugih varijanti. Istraživanja su u toku kako bi se utvrdilo da li postoji bilo kakav uticaj na druge vrste testova, uključujući brze testove za otkrivanje antigena“, navodi se u saopšŧenju “WHO“.

Ova organizacija je u petak objavila da je Omikron, koji je otkriven ranije ovog mjeseca u Južnoj Africi, nova varijanta virusa korona koja nas sve treba zabrinuti.

“WHO” navodi da preliminarni dokazi sugerišu da Omikron ima povećan rizik od ponovne infekcije, što znači da bi se ljudi koji su ranije imali COVID-19 mogli lakše reinficirati Omikronom u poređenju sa drugim varijanŧama.

Još uvijek ništa nije definitivno poznato

Još nije jasno gdje se Omikron lakše širi s jedne osobe na drugu, a u toku su studije kako bi se utvrdila njegova prenosivost u poređenju s drugim varijanŧama, uključujući globalno dominantnu Delta varijantu.

Također nije jasno uzrokuje li Omikron težu bolest u poređenju s infekcijama kod drugih varijanti, a ne postoje trenutne informacije koje sugerišu da se simptomi uzrokovani novom varijantom razlikuju od bilo koje druge varijanŧe.

Uticaj Omikrona na vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da radi na razumijevanju potencijalnog uticaja Omikrona na efikasnost vakcina i treŧmana liječenja.

“Razumijevanje stepena ozbiljnosti varijante Omikron će trajaŧi od nekoliko dana do nekoliko sedmica”, navodi “WHO“.

Vezane vijesti

Najbrži do sada: Rezultat testa na koronu za samo 45 sekundi

Jedna finska kompanija razvila je do sada najbrži korona test na svijetu, koji slično kao “alkotest”, daje rezultat…

Bill Gates je procijenio opasnost od majmunskih boginja

Osnivač “Microsofta”, Bill Gates, koji često voli da komentariše aktuelne zdravstvene probleme sa kojima se suočava čovječanstvo, ne…

“Omikron 2” zarazniji od svoje prvobitne afričke varijante

“Omikron 2”, podvarijanta istoimenog originalnog soja virusa korona, izazvala je veliku zabrinutost zbog mogućeg novog ubrzanja širenja pandemije.…
Total
36
Share