Zato ne treba “preskakati” doručak rano ujutru

Kvalitetan doručak @unsplash.com

Istraživanje američkih naučnika pokazuje da preskakanje doručka više nego udvostručuje rizik od ateroskleroze, odnosno ograničava dotok krvi i kiseonika do važnih organa ljudskog tijela, što dovodi do moždanog udara, srčanog udara i drugih pripadajućih bolesti.

Eksperiment je sproveden sa 4.052 zdrava muškarca i žene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji na početku studije nisu patili od kardiovaskularnih ili hroničnih bolesti bubrega, a prije eksperimenta bili su podijeljeni u tri odvojene grupe.

“Prvi znakovi” ateroskleroze

Prva grupa je uključivala one volontere koji su jeli manje od 5% dnevnog energetskog unosa tokom dana (tj. redovno su preskakali doručak ili su pili samo šoljicu kafe ili soka). U drugoj grupi, učesnici su kroz niskokalorični doručak zadovoljili 20% kalorijskih potreba (normalan doručak), a u trećoj između 5 i 20% potrebnog unosa hrane.

Rezultati studije pokazuju da su se znakovi ateroskleroze u mnogo većem procentu pojavili kod ljudi koji uopšte nisu doručkovali ili su jeli nešto niskokalorično. Osim toga, češći su bili i markeri kardiometaboličkih bolesti.

Posebnost onih koji su propustili kvalitetan jutarnji obrok bio je veći obim struka i povećan sadržaj masti i šećera, kao i veći indeks tjelesne mase i visok krvni pritisak.

Vezane vijesti

Pojavila se nova varijanta virusa korona

U Izraelu se pojavila dosad nepoznata varijanta virusa korona koja kombinuje omikronske tipove “BA.1” i “BA.2”, ali izgleda…

Sprej za nos i glavobolja nestaje za 15 minuta

Američke zdravstvene vlasti odobrile su novi tretman protiv migrene koji se primjenjuje uz pomoć spreja za nos, objavio…

Kategorija pacijenata za koje je virus korona 10 puta opasniji

Visok krvni pritisak razlog je da pažljivo pratite svoje zdravlje u pandemiji Covida-19. Arterijska hipertenzija pogoršava tok bilo…
Total
1
Share