Zato ne treba “preskakati” doručak rano ujutru

Kvalitetan doručak @unsplash.com

Istraživanje američkih naučnika pokazuje da preskakanje doručka više nego udvostručuje rizik od ateroskleroze, odnosno ograničava dotok krvi i kiseonika do važnih organa ljudskog tijela, što dovodi do moždanog udara, srčanog udara i drugih pripadajućih bolesti.

Eksperiment je sproveden sa 4.052 zdrava muškarca i žene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji na početku studije nisu patili od kardiovaskularnih ili hroničnih bolesti bubrega, a prije eksperimenta bili su podijeljeni u tri odvojene grupe.

“Prvi znakovi” ateroskleroze

Prva grupa je uključivala one volontere koji su jeli manje od 5% dnevnog energetskog unosa tokom dana (tj. redovno su preskakali doručak ili su pili samo šoljicu kafe ili soka). U drugoj grupi, učesnici su kroz niskokalorični doručak zadovoljili 20% kalorijskih potreba (normalan doručak), a u trećoj između 5 i 20% potrebnog unosa hrane.

Rezultati studije pokazuju da su se znakovi ateroskleroze u mnogo većem procentu pojavili kod ljudi koji uopšte nisu doručkovali ili su jeli nešto niskokalorično. Osim toga, češći su bili i markeri kardiometaboličkih bolesti.

Posebnost onih koji su propustili kvalitetan jutarnji obrok bio je veći obim struka i povećan sadržaj masti i šećera, kao i veći indeks tjelesne mase i visok krvni pritisak.

Vezane vijesti

Novi smrtonosni virus se pojavio u Njemačkoj

Kako prenose današnji njemački mediji, u saveznoj pokrajini Bavarskoj otkrivena je vrlo rijetka zaraza opasnim virusom “Borna”. Upravo…

U Kini identifikovana nova varijanta “Omikron” soja virusa korona

Kineski državni mediji objavili su da je tokom proteklog dana registrovano 13.000 novih slučajeva zaraze COVID-19, među kojima…

Razlika u simptomima između “Omikrona” i svih drugih sojeva

Bolest uzrokovana “Omikron” sojem virusa korona razvija se mnogo drugačije nego što je to bio slučaj kod prethodnih…
Total
1
Share