“Čudo evolucije”: Naučnici pronašli “stonogu” sa preko 1.300 nogu

Stonoga sa 1.300 nogu @YouTube

Naučnici su otkrili stonogu sa čak 1.306 nogu, najviše od svih poznatih životinja, navodeći da je to “čudo evolucije”.

Nekoliko primjera pronađeno je skoro 60 metara pod zemljom u regiji Goldfields-Esperance u Zapadnoj Australiji, gdje rudari kopaju zlato i litijum.

Stvorenje nema oči, blijede je boje, dugačko je oko 95 mm (cca. 10 centimetara) i široko manje od jednog milimetra.

Koristi dodir i miris da osjeti svoju okolinu i živi u potpunoj tami u podzemnom staništu gvožđa i vulkanskih stijena. Utvrđeno je jedna od dvije ženke, koje su proučavali biolozi, ima 1.306, dok druga ima 998 nogu.

Mužjaci imaju manje nogu

Nekoliko mužjaka je imalo 818 i 778 nogu, što je još uvijek ogroman broj u odnosu na obične stonoge, kojih generalno imaju između 100 i 200 nogu.

Novootkriveno stvorenje nazvano je na latinskom jeziku “Eumillipes persephone“, što znači “pravih hiljadu nogu” i upućuje na Persefonu, kraljicu podzemlja u starogrčkoj mitologiji.

Prilagođavanje i evolucija

Smatra se da imati toliko nogu donosi mnoge evolucijske prednosti.

“Vjerujemo da “to” pruža prednost u smislu vuče/sile za guranje njihovih tijela naprijed kroz male praznine i pukotine u tlu u kojem žive”, kazao je Bruno Buzatto, glavni biolog u “Bennelongia Environmental Consultants” u Perthu.

Surovi životni krajolik

“Po mom mišljenju ovo je zadivljujuća životinja – čudo evolucije. Predstavlja najekstremniju dužinu do sada pronađenu kod stonoga, koje su bile prve životinje koje su osvojile kopno.

“Ova vrsta je posebno uspjela da se prilagodi životu na desetine metara duboko u tlu, u sušnom i surovom krajoliku gdje je vrlo teško pronaći bilo koju stonogu koja živi na površini”, dodao je Buzatto.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“NASA” se sa svemirskom letjelicom “zabila” u asteroid: Šta se dogodilo?

Nakon što je “NASA” pokušala da promjeni putanju asteroida, kao dio misije planetarne odbrane, njeni naučnici su saopštili…

Saznajte kako bi vaš glas zvučao na Marsu

Američka svemirska agencija “NASA” pokrenula je nedavno uslugu koja vam omogućava da čujete kako bi vaš glas zvučao…

Na Marsu pronađena prirodna formacija nalik na panj drveta

Naučnici su nedavno na Marsu otkrili krater koji prilikom pogleda odozgo izgleda kao panj drveta, saopštila je “Evropska…
Total
38
Share