Čudovište sa 20 ruku otkriveno na Antarktiku

Nova vrsta otkrivena na Antarktiku @YouTube

Na Antarktiku je otkrivena nova vrsta beskičmenjaka koja nikada do sada nije opisana u istraživačkim ekspedicijama, prenosi “FOX 13 Seattle”.

Morsko stvorenje ima 20 ruku i tijelo u obliku jagode. Dobilo je i odgovarajuće ime – “Antarktička zvijezda od perja i jagode“, a na latinskom naziv čudovišta zvuči kao Promachocrinus fragarius.

Vanzemaljski izgled

Prema naučnicima, uprkos njihovoj sličnosti sa drugim beskičmenjacima, kao što su morske zvijezde ili morski krastavci, pernate zvijezde su mnogo veće veličine, a imaju i istinski “vanzemaljski izgled dok se kreću”. Osim toga, morsko čudovište ima svijetlu boju tijela, koju naučnici klasifikuju u rangu od ljubičaste do tamnocrvene.

Nova vrsta zvijezda može živjeti na dubini od 20 metara do 2 kilometra ispod površine okeana. Ukupno, naučnici su do sada uspjeli otkriti četiri jedinstvene vrste antarktičkih morskih životinja koje nikada prije nisu opisane, ali zapravo ih može biti i mnogo više.

Vezane vijesti

Ogromna solarna oluja ometa GPS, mobitele i električnu mrežu

Solarne oluje, u kojima planeta Zemlja bude bombardovana naelektrisanim česticama, dešavaju se iznova i iznova. Međutim, one su…

“Gravitaciona rupa” u Indijskom okeanu snižava površinu vode za preko 100 metara

U Indijskom okeanu postoji “gravitaciona rupa” – mjesto gdje se gravitacija slabije osjeća, a nivo vode je oko…

Manja potrošnja mesa i mliječnih proizvoda pomaže u borbi protiv klimatskih promjena

Smanjenje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda u najbogatijim državama svijeta smanjilo bi emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede za…
Total
0
Share