“Džinovski oblak” solarne plazme ide prema Zemlji

Solarna baklja sa Sunca @YouTube

Američki stručnjaci predvidjeli su geomagnetnu oluju u periodu od 2. do 3. februara zbog “koronalnog izbacivanja mase” (CME), odnosno “džinovskog oblaka” solarne plazme nastalog erupcijom na Suncu 29. januara, objavljeno je na internet stranici “Američkog centra za svemirske podatke”.

Naučnici napominju da ova solarna erupcija spada u klasu “M1”, odnosno može uzrokovati kratkoročne poremećaje u radio komunikacijama u polarnim područjima Zemlje, kao i poremećaje u funkcionisanju pojedinih satelita.

Periodično ponavljanje

Erupcija povezana sa asimetričnim izbacivanjem koronalne mase kreće se prema Zemlji brzinom od 662 kilometra u sekundi. Očekuje se da će erupcija izazvati umjerenu geomagnetnu oluju (nivo “G2”) 2. februara, koju će pratiti “aurore” u niskim geografskim širinama, dok će se 3. februara jačina geomagnetne oluje smanjiti na nivo “G1”.

Poznato je da se opasne geomagnetne oluje uzrokovane sunčevom aktivnošću, koje mogu oštetiti elektroničku opremu događaju svakih 25 godina. Manje jake, ali i dalje opasne oluje javljaju se svake tri godine. Postoji ukupno pet nivoa opasnosti, pri čemu je “G5” najekstremniji i sposoban da poremeti sisteme napajanja električnom energijom.

Vezane vijesti

Naučnici upozoravaju da planeti Zemlji prijeti “Fosfogedon”

Prekomjerna upotreba fosfora iscrpljuje zalihe potrebne za globalnu proizvodnju hrane i pogoršava klimatsku krizu, navodi britanski “Guardian”. Prema…

Preci američkih Indijanaca su drevni ljudi iz Kine!?

Naučnici sa “Instituta za kulturne relikvije i arheologiju” Yunnan i “Instituta za zoologiju” Kunming sa “Kineske akademije nauka”…

Veliki asteroid će večeras proći između Zemlje i Mjeseca

Veliki asteroid proći će u subotu između Zemlje i Mjeseca. Iako opisan kao bezopasan, asteroid će služiti kao…
Total
0
Share