Egiptolozi riješili misteriju izgradnje piramida

Egipatske piramide u Gizi @unsplash.com

Egiptolozi su otkrili da je u davna vremena na rijeci Nil postojao još jedan veliki riječni rukavac, koji više ne postoji, a kojeg su graditelji koristili za izgradnju piramida u Gizi.

Studija, objavljena u magazinu “Proceedings of the National Academy of Sciences“, sugeriše da je prije oko 4.500 godina, kada su Egipćani tek počeli da grade svoje čuvene piramide, Nil imao još jedan riječni rukavac. Nivo vode u njemu bio je toliko visok da su graditelji preko njega mogli čamcima ugraditi sve građevinske blokove. Istraživači su nestali riječni rukavac nazvali “Keopsovim kanalom“.

Nil je bio – drugačiji

“Studija baca svjetlo na to kako su piramide – kraljevske grobnice faraona Keopsa, Hafrea i Menkaura – dostigle monumentalne visine“, navode autori studije. “Njihova visina je postignuta velikim dijelom zahvaljujući sada nepostojećem rukavcu Nila, čija je voda ostala na visokom nivou tokom vladavine navedenih faraona, olakšavajući transport građevinskog materijala do kompleksa piramida u Gizi“.

Istraživači su do ovog zaključka došli nakon analize prethodnih arheoloških i historijskih nalaza. Osim toga, sami naučnici su uzeli drveće na obalama Nila i proučavali sićušne ostatke polena sačuvane u jezgri drveta. Naučnici vjeruju da su prije nekoliko hiljada godina u Egiptu postojali “drugačiji vodeni pejzaži”.

Vezane vijesti

Fascinantan prizor hiljada meduza koje su preplavile obale Izraela

Velika grupa meduza u Sredozemnom moru zauzimala je ne samo ogromnu površinu na moru, već je išla i…

Naučnici riješili misteriju pojave vode na Zemlji

Američki istraživači iz “Nacionalne laboratorije Lawrence Livermore” napravili su još jedan važan korak ka odgovoru na vječito pitanje…

Klimatska kriza: U Alpama nestalo čak 200 glečera

Austrijski mediji prenose informacije o strašnim posljedicama klimatskih promjena – glečeri u Alpama se tope, više od 200…
Total
1
Share