Glečer “Sudnjeg dana” bi mogao izazvati porast nivoa mora

Glečer “Thwaites” @YouTube

Zbog potpunog kolapsa jednog od najvećih glečera na Antarktiku naučnici širom svijeta “zvone na sva zvona”, upozoravajući da je “sat počeo otkucavati”.

Na konferenciji za novinare nakon godišnjeg sastanka Američke geofizičke unije (AGU), predstavljeni su najnoviji podaci u vezi sa glečerom “Thwaites” na zapadnom dijelu Antarktika.

Glečer, koji je poznat i pod imenom glečer “Sudnjeg dana” , je najveći poznati ledeni objekat na našoj planeti, širine do 120 kilometara, dok mu dubina seže do nivoa između 800 i 1.200 metara.

Prema izvještaju AGU-a, ako bi se glečer “Thwaites” urušio, to bi moglo prouzrokovati niz kolapsa ostalih glečera na Antarktiku, što bi moglo izazvati mnogo gore posljedice po život na planeti Zemlji nego što se ranije pretpostavljalo.

Realna opasnost

Svakodnevno mjerenje karakteristika glečera “Thwaites” pokazalo je da se mijenja dramatičnije od bilo kojeg drugog ledenog objekta na Antarktiku, a sve zbog uticaja klimatskih promjena, te rasta temperature u atmosferi i okeanima.

Prema naučnicima, glečer “Sudnjeg dana” je već izgubio 900 milijardi tona leda od 2000. godine, dok se njegov godišnji gubitak leda većinom udvostručavao.

Više od 100 naučnika u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu sarađuje na osam istraživačkih projekata koji prate ovaj glečer, koji se mijenja tako brzo da bi mogao uticati na globalni porast nivoa svjetskih mora.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Žabi ponovo narasla noga nakon “stimulacije” lijekovima

Noga afričke “kandžaste” žabe počela je da se obnavlja nakon samo 24 sata od početka tretmana. Istraživači navode…

“Fascinantno”: Pogledajte prvu svemirsku fotografiju teleskopa “James Webb”

“NASA” je objavila prvu fotografiju zvijezde udaljene skoro 2.000 svjetlosnih godina od naše planete, a napravljena je od…

Najveći asteroid ove godine približava se planeti Zemlji

Prema navodima “Centra za proučavanje svemirskih objekata” koji se približavaju Zemlji, 27. maja našoj planeti se približava ogroman…
Total
12
Share