Glečer “Sudnjeg dana” bi mogao izazvati porast nivoa mora

Glečer “Thwaites” @YouTube

Zbog potpunog kolapsa jednog od najvećih glečera na Antarktiku naučnici širom svijeta “zvone na sva zvona”, upozoravajući da je “sat počeo otkucavati”.

Na konferenciji za novinare nakon godišnjeg sastanka Američke geofizičke unije (AGU), predstavljeni su najnoviji podaci u vezi sa glečerom “Thwaites” na zapadnom dijelu Antarktika.

Glečer, koji je poznat i pod imenom glečer “Sudnjeg dana” , je najveći poznati ledeni objekat na našoj planeti, širine do 120 kilometara, dok mu dubina seže do nivoa između 800 i 1.200 metara.

Prema izvještaju AGU-a, ako bi se glečer “Thwaites” urušio, to bi moglo prouzrokovati niz kolapsa ostalih glečera na Antarktiku, što bi moglo izazvati mnogo gore posljedice po život na planeti Zemlji nego što se ranije pretpostavljalo.

Realna opasnost

Svakodnevno mjerenje karakteristika glečera “Thwaites” pokazalo je da se mijenja dramatičnije od bilo kojeg drugog ledenog objekta na Antarktiku, a sve zbog uticaja klimatskih promjena, te rasta temperature u atmosferi i okeanima.

Prema naučnicima, glečer “Sudnjeg dana” je već izgubio 900 milijardi tona leda od 2000. godine, dok se njegov godišnji gubitak leda većinom udvostručavao.

Više od 100 naučnika u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu sarađuje na osam istraživačkih projekata koji prate ovaj glečer, koji se mijenja tako brzo da bi mogao uticati na globalni porast nivoa svjetskih mora.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Naučnici su izbrojali sve mrave koji žive na Zemlji

Entomolozi su izračunali broj svih mrava na Zemlji, a studija na ovu temu, od strane naučnika sa Univerziteta…

Misteriozno plavo stvorenje otkriveno na dnu Karipskog mora

Naučnici američke “Nacionalne uprave za okeane i atmosferu” (NOAA) fotografisali su čudno plavo stvorenje na dnu Karipskog mora,…

Magnetna polja mogu na vrijeme upozoriti na cunamije

U slučaju cunamija, tačno vrijeme upozorenja na nastanak ove prirodne pojave može napraviti razliku između života i smrti.…
Total
12
Share