Glečer “Sudnjeg dana” bi mogao izazvati porast nivoa mora

Glečer “Thwaites” @YouTube

Zbog potpunog kolapsa jednog od najvećih glečera na Antarktiku naučnici širom svijeta “zvone na sva zvona”, upozoravajući da je “sat počeo otkucavati”.

Na konferenciji za novinare nakon godišnjeg sastanka Američke geofizičke unije (AGU), predstavljeni su najnoviji podaci u vezi sa glečerom “Thwaites” na zapadnom dijelu Antarktika.

Glečer, koji je poznat i pod imenom glečer “Sudnjeg dana” , je najveći poznati ledeni objekat na našoj planeti, širine do 120 kilometara, dok mu dubina seže do nivoa između 800 i 1.200 metara.

Prema izvještaju AGU-a, ako bi se glečer “Thwaites” urušio, to bi moglo prouzrokovati niz kolapsa ostalih glečera na Antarktiku, što bi moglo izazvati mnogo gore posljedice po život na planeti Zemlji nego što se ranije pretpostavljalo.

Realna opasnost

Svakodnevno mjerenje karakteristika glečera “Thwaites” pokazalo je da se mijenja dramatičnije od bilo kojeg drugog ledenog objekta na Antarktiku, a sve zbog uticaja klimatskih promjena, te rasta temperature u atmosferi i okeanima.

Prema naučnicima, glečer “Sudnjeg dana” je već izgubio 900 milijardi tona leda od 2000. godine, dok se njegov godišnji gubitak leda većinom udvostručavao.

Više od 100 naučnika u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu sarađuje na osam istraživačkih projekata koji prate ovaj glečer, koji se mijenja tako brzo da bi mogao uticati na globalni porast nivoa svjetskih mora.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Naučnici: Hobotnice nisu zemaljske, one su došle iz svemira

Naučnici su nedavno objavili članak u magazinu “Progress in Biophysics and Molecular Biology” u kome su “proučavali i…

Naučnici upozoravaju da planeti Zemlji prijeti “Fosfogedon”

Prekomjerna upotreba fosfora iscrpljuje zalihe potrebne za globalnu proizvodnju hrane i pogoršava klimatsku krizu, navodi britanski “Guardian”. Prema…

Zlatne ribice “naučile voziti” akvarijum na točkovima

Izraelski naučnici napravili su “vozilo kojim upravljaju ribe” (FOV), te tvrde da su obučili šest zlatnih ribica da…
Total
0
Share