Inženjeri napravili letećeg robota sa električnim mišićima

Leteći robot sa električnim mišićima @YouTube

Inženjeri sa Univerziteta u Bristolu razvili su novi tip pogona za leteće mikrorobote koji mašu krilima.

Leteći mikroroboti ranije su koristili zupčanike i druge složene elemente prenosa snage sa motora na krila, što je komplikovalo dizajn i činilo ga težim.

Pojednostavljen dizajn

Međutim, sada su naučnici predvođeni Jonathanom Rossiterom razvili sistem pogona krila koji koristi umjetne mišiće. Njihov dizajn inspirisan je letećim insektima, poput muha, navodi se u članku objavljenom u magazinu “Science Robotics“.

“Sistem naziva ‘LAZA‘ primenjuje elektrostatičke sile direktno na krilo, a ne kao ranije složenim i neefikasnim pogonskim sklopom”, objasnio je Tim Helps, jedan od autora “novog pogona“.

Višestruka namjena

“Ovo dovodi do poboljšanih performansi, pojednostavljenog dizajna i stvara novu klasu jeftinih, laganih mikro letećih robota“, dodao je.

Kreatori vjeruju da roboti sa “LAZA” dizajnom krila mogu biti mali kao insekti i biti korisni za oprašivanje rijetkih vrsta cvijeća ili za traženje ljudi u srušenim zgradama.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Otkrivena muška kontracepcija koja imobilizira spermu na jedan dan

Istraživači sa “Weill Cornell Medical College” u SAD-u otkrili su supstancu koja djeluje kao nehormonska i reverzibilna kontrola…

5.000 godina star “španski Stonehenge” izronio iz jezera

Jedna od neočekivanih nuspojava najgore suše u posljednjih nekoliko decenija bio je fenomen koji je oduševio arheologe –…

Razorna svemirska oluja mogla bi vratiti Zemlju u srednji vijek

Najnovija studija međunarodnog tima istraživača pokazuje da bi razorna svemirska oluja u dogledno vrijeme mogla “vratiti život” na…
Total
0
Share