Kišnica nije sigurna za piće nigdje na planeti Zemlji

Čovjek na kiši @pixabay.com

Voda “kišnica” na planeti Zemlji je neprikladna za potrošnju zbog prisustva toksičnih hemikalija iznad preporučenih nivoa, pokazalo je nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Štokholmu, prenosi “AFP”.

Ne postoji mjesto na planeti Zemlji gdje je kišnica sigurna za piće, bar prema podacima koje smo koristili”, rekao je Ian Cousins, profesor na Univerzitetu u Štokholmu i glavni autor studije, objavljene u magazinu “Environmental Science and Technology“.

Toksične hemikalije

Njegov tim je analizirao podatke prikupljene od 2010. godine. i pokazao da su “čak i na Antarktiku ili na Tibetanskoj visoravni nivoi (toksičnih hemikalija) prisutnih u kišnici iznad onih koje preporučuje ‘Američka agencija za zaštitu životne sredine’ (EPA)“, dodao je.

Iako se obično smatraju netaknutim, oba ova regiona imaju nivoe “PFAS” (perfluoroalkiliranih i polifluoralkiliranih supstanci) “14 puta veće” od preporuka “EPA” za vodu za piće.

U vodi i u zraku

Više poznatije kao “vječne hemikalije” jer se raspadaju izuzetno sporo, “PFAS”, izvorno prisutan u ambalaži, šamponima, pa čak i proizvodima za šminkanje, proširio se po cijelom okolišu, uključujući vodu i zrak.

Jednom kada se proguta, “PFAS” se akumulira u tijelu. Prema nekim studijama, izloženost “PFAS”-u može uticati na plodnost i razvoj fetusa. Takođe može dovesti do povećanog rizika od gojaznosti ili određenih vrsta raka (prostate, bubrega i testisa) i do povećanja nivoa holesterola.

Vezane vijesti

Balkan će postati nenaseljena pustinja, rijeke će presušiti

Portal “Big Think” objavio je mapu na kojoj je prikazano kako će izgledati svijet kada prosječna godišnja temperatura…

“Džinovski oblak” solarne plazme ide prema Zemlji

Američki stručnjaci predvidjeli su geomagnetnu oluju u periodu od 2. do 3. februara zbog “koronalnog izbacivanja mase” (CME),…

Napravljen robot koji “pliva” kroz organe i dostavlja lijekove

Inženjeri sa Univerziteta Stanford razvili su malenog origami-robota koji se može kretati unutar tijela, dostavljajući lijekove u prave…
Total
6
Share