Lažna krv, novo oružje za borbu protiv komaraca i malarije

Ubod komarca @pixabay.com

Proizvod koji je razvio tim sa Univerziteta u Štokholmu zamišljen je kao alternativa upotrebi pesticida štetnih za životnu sredinu i zdravlje ljudi, te će dodatno unaprijediti “borbu” protiv malarije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u decembru procijenila broj slučajeva malarije širom svijeta na 241 milion u 2020. godini, što je 10% više u odnosu na prethodnu godinu. Čak 96%, od ukupno 627.000 smrtnih slučajeva, dogodi se u Africi, a čine ih 80% djeca mlađa od pet godina.

Specifična molekula

Malarija ima opaku specifičnost, ne samo da ljude čini jako bolesnima, već ih čini još privlačnijim za komarce, time dodatno još više olakšavajući prenos parazita na ostale ljude.

Istraživači malarije su još 2017. godine otkrili da je ovaj fenomen povezan sa specifičnom molekulom, HMBPP, koja nastaje kada parazit napadne crvena krvna zrnca žrtve.

Jeftina proizvodnja

“Ako dodamo ovu molekulu u bilo koju tečnost, učinićemo je veoma privlačnom za komarce“, navode švedski istraživači.

“Kombinujući ovu molekulu s malom količinom toksina, komarci je konzumiraju i umiru u roku od nekoliko sati, što znači da ne moramo uopšte koristiti pravu krv kako bi ih privukli”, dodaje se u objašnjenju.

Proizvodnja ovih molekula je relativno jeftina, što je će krajnji proizvod činiti lako dostupnim i u siromašnim dijelovima svijeta kao što je Afrika.

Vezane vijesti

Ne radujte se unaprijed: Evropu čekaju još 3 mjeseca suše

Neke zemlje u Evropskoj uniji (EU) mogle bi se suočiti sa još tri mjeseca toplijeg i sušnijeg vremena,…

Organi svinje “oživljeni” sat vremena nakon njene smrti

Američki biolozi uspjeli su “ponovno pokrenuti” vitalnu aktivnost ćelija svinjskih organa nekoliko sati nakon smrti. “Ćelije ljudskog tijela…

Virus koji uzrokuje paralizu pronađen u londonskoj kanalizaciji

London je u stanju pripravnosti nakon što je virus koji uzrokuje “polio” otkriven tokom rutinske inspekcije kanalizacije u…
Total
24
Share