Lažna krv, novo oružje za borbu protiv komaraca i malarije

Ubod komarca @pixabay.com

Proizvod koji je razvio tim sa Univerziteta u Štokholmu zamišljen je kao alternativa upotrebi pesticida štetnih za životnu sredinu i zdravlje ljudi, te će dodatno unaprijediti “borbu” protiv malarije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u decembru procijenila broj slučajeva malarije širom svijeta na 241 milion u 2020. godini, što je 10% više u odnosu na prethodnu godinu. Čak 96%, od ukupno 627.000 smrtnih slučajeva, dogodi se u Africi, a čine ih 80% djeca mlađa od pet godina.

Specifična molekula

Malarija ima opaku specifičnost, ne samo da ljude čini jako bolesnima, već ih čini još privlačnijim za komarce, time dodatno još više olakšavajući prenos parazita na ostale ljude.

Istraživači malarije su još 2017. godine otkrili da je ovaj fenomen povezan sa specifičnom molekulom, HMBPP, koja nastaje kada parazit napadne crvena krvna zrnca žrtve.

Jeftina proizvodnja

“Ako dodamo ovu molekulu u bilo koju tečnost, učinićemo je veoma privlačnom za komarce“, navode švedski istraživači.

“Kombinujući ovu molekulu s malom količinom toksina, komarci je konzumiraju i umiru u roku od nekoliko sati, što znači da ne moramo uopšte koristiti pravu krv kako bi ih privukli”, dodaje se u objašnjenju.

Proizvodnja ovih molekula je relativno jeftina, što je će krajnji proizvod činiti lako dostupnim i u siromašnim dijelovima svijeta kao što je Afrika.

Vezane vijesti

Genetski inženjeri uspjeli su hakirati mozak muhe i uspješno ga kontrolisati

Istraživači sa Univerziteta Rice, u Teksasu (SAD), uspjeli su genetski hakirati mozak muhe (voćna mušica) i steći kontrolu…

Visok čak 7 kilometara: Na Plutonu se nalazi ogroman ledeni vulkan

Naučnici NASA-e nedavno su obradili snimke površine Plutona koje je napravila svemirska letjelica “New Horizons” 2016. godine. Prema…

Bitka za Mjesec: SAD i Kina planiraju sletjeti na isto mjesto

Na Južnom polu Mjeseca bi moglo postati malo tijesno jer “NASA” i “Kineska svemirska agencija” žele započeti istraživati…
Total
24
Share