Magnetna polja mogu na vrijeme upozoriti na cunamije

Morski “cunami” valovi @pixabay.com

U slučaju cunamija, tačno vrijeme upozorenja na nastanak ove prirodne pojave može napraviti razliku između života i smrti. Istraživači sada dokazuju: uz pomoć mjerenja magnetnog polja u okeanima, brže bi se došlo do zaključka da se nivo mora “nenormalno” mijenja.

26. decembra 2004. godine jak zemljotres u Indijskom okeanu izazvao je niz razornih cunamija. Oko 230.000 ljudi poginulo je u plimnim talasima, od kojih čak 165.000 samo u Indoneziji. Mnoge od žrtava bili su turisti koji su svoje božićne praznike provodili na plažama Indijskog okeana.

Kako bi se spriječile katastrofe poput ove, od tada su prošireni sistemi ranog upozoravanja na cunamije. Mjerenje “plutača” na okeanu registruje promjene u nivou mora, jer one obično prethode cunamiju koji pogodi kopno.

Naučnici sa japanskog Univerziteta Kjoto saopštili su da se duže vrijeme upozorenja može postići ako se mjeri ne samo nivo mora već i lokalno magnetno polje. Naime, vodene mase u okeanima su također električno provodljive.

Tehnologija nedostupna svima

Ako se takve vodene mase “kreću” u magnetnom polju Zemlje, lokalna jačina polja se mijenja. Moglo bi se reći i da cunamiji stvaraju vlastita magnetna polja. U “Journal of Geophysical Research” istraživači navode da se mjerenjem upravo ovih promjena u magnetnom polju može doći do ranog upozorenja na nadolazeće cunamije, i to nekoliko minuta ranije nego do sada.

Naučnici su uvjereni da se uzimanjem u obzir mjerenja magnetnog polja cunamiji mogu predvidjeti znatno ranije i time potencijalno spasiti ljudske živote. Ipak, ne može se očekivati ​​da će nova znanja biti u širokoj upotrebi. Mnoge trenutno ugrožene regije nisu opremljene senzorima magnetnog polja koji mogu pružiti potrebne podatke.

Vezane vijesti

Jedna kutija na Marsu već proizvodi kiseonik

Mali instrument, nešto veći od aktovke, već pouzdano proizvodi kiseonik iz atmosfere Marsa, prenosi “Science Alert”. Atmosfera Marsa…

5.000 godina star “španski Stonehenge” izronio iz jezera

Jedna od neočekivanih nuspojava najgore suše u posljednjih nekoliko decenija bio je fenomen koji je oduševio arheologe –…

“NASA” do sada “otkrila” više od 5.000 vanzemaljskih planeta

“NASA” je jučer objavila informaciju da je do sada klasificirala više od pet hiljada ekstrasolarnih planeta, također poznatih…
Total
1
Share