Međunarodna svemirska stanica će pokušati izbjeći sudar sa krhotinama kineskog satelita

Međunarodna svemirska stanica @pixabay.com

Međunarodna svemirska stanica (ISS) će u srijedu izvesti kratak manevar u orbiti kako bi izbjegla sudar sa svemirskim otpadom, odnosno dijelovima odvojenim od nekadašnjeg kineskog satelita, objavila je ruska svemirska agencija “Roskosmos”.

ISS, u kojoj se trenutno malazi sedam astronauta, podići će visinu leta za 1.240 metara kako bi izbjegla udar “kineskog fragmenta”, te će se stabilizovati u orbiŧi na visini 470,7 kilometara iznad Zemlje.

Osim navedene informacije, stručnjaci iz Roskosmosa nisu precizirali veličinu svemirskog otpada koji prijeti Međunarodnoj svemirskoj stanici.

“Kako bi uspješno izbjegli svemirski otpad, stručnjaci iz konŧrolnog centra za svemirske misije smislili su efikasan način kako da privremeno promjene orbitu Međunarodne svemirske stanice“, navodi ruska agencija.

“Progress” će pogurati ISS

Da bi uspješno izvršila svoj manevar u orbiti, ISS će se oslanjati na motore teretnog vozila “Progress”, koje je trenutno usidreno na vanjsku strukturu sŧanice.

Osim s problemom otpada koji ljudska rasa već decenijama ima na samoj površini planeŧe, sve veća količina svemirskog otpada odnedavno prijeti i satelitima koji kruže oko Zemlje.

Vezane vijesti

Naučnici prvi put snimili kako korona virus inficira ćeliju

Sada je moguće u realnom vremenu i u tri dimenzije posmatrati sve korake koje virus SARS-CoV-2 preduzima da…

Misteriozni džinovski radio krugovi otkriveni u svemiru

Takozvani “Odd Radio Circles”, skraćeno “ORC”, (bos. – “misteriozni radio krugovi”) prvi put su otkriveni 2020. godine radio…

“Hubble” snimio gigantski “zvjezdani brod” udaljen 425 miliona svjetlosnih godina od Zemlje

Iako svemirski teleskop “Hubble” već decenijama istražuje i dokumentuje udaljene objekte u dalekom svemiru, još uvijek nas može…
Total
0
Share