Međunarodna svemirska stanica će pokušati izbjeći sudar sa krhotinama kineskog satelita

Međunarodna svemirska stanica @pixabay.com

Međunarodna svemirska stanica (ISS) će u srijedu izvesti kratak manevar u orbiti kako bi izbjegla sudar sa svemirskim otpadom, odnosno dijelovima odvojenim od nekadašnjeg kineskog satelita, objavila je ruska svemirska agencija “Roskosmos”.

ISS, u kojoj se trenutno malazi sedam astronauta, podići će visinu leta za 1.240 metara kako bi izbjegla udar “kineskog fragmenta”, te će se stabilizovati u orbiŧi na visini 470,7 kilometara iznad Zemlje.

Osim navedene informacije, stručnjaci iz Roskosmosa nisu precizirali veličinu svemirskog otpada koji prijeti Međunarodnoj svemirskoj stanici.

“Kako bi uspješno izbjegli svemirski otpad, stručnjaci iz konŧrolnog centra za svemirske misije smislili su efikasan način kako da privremeno promjene orbitu Međunarodne svemirske stanice“, navodi ruska agencija.

“Progress” će pogurati ISS

Da bi uspješno izvršila svoj manevar u orbiti, ISS će se oslanjati na motore teretnog vozila “Progress”, koje je trenutno usidreno na vanjsku strukturu sŧanice.

Osim s problemom otpada koji ljudska rasa već decenijama ima na samoj površini planeŧe, sve veća količina svemirskog otpada odnedavno prijeti i satelitima koji kruže oko Zemlje.

Vezane vijesti

Geofizičari: Venera je umrla od vulkana, isto prijeti i Zemlji

Vulkani su možda izazvali transformaciju Venere u pakao zbog nepovratnog efekta staklene bašte. Slična katastrofa je više puta…

Po prvi put snimljen fenomen “svemirske munje”

Rijetku fotografiju takozvanih “sprajtova”, električnih pražnjenja u hladnoj plazmi na rubu svemira, snimio je Irkutski državni univerzitet iz…

NASA pokazala da ljudsko smeće već zagađuje Mars

Članovi tima koji vodi rover “Perseverance” objavili su na Twitteru da su primijetili nešto što je vjerovatno dio…
Total
0
Share