Na dnu 124 metra dubokog lijevka u okeanu naučnici su pronašli nešto što ih je uznemirilo

Velika plava rupa u blizini Belizea @Facebook

Naučnici su ponovo istraživali morski lijevak koji se nalazi na oko 70 kilometara od Belizea, naziva Velika plava rupa. Tokom ekspedicije, istraživači su otkrili nešto uzbudljivo, ali i veoma uznemirujuće.

Poznato je da je ovaj jedinstveni okeanski lijevak, dubok 124 metra, nastao tokom niza glacijacija prije 153.000 i 15.000 godina, kada je nivo mora bio mnogo niži. Ove misteriozne dubine su na kraju postale kultno ronilačko mjesto, a njihovoj popularnosti doprinijeli su zaroni francuskog istraživača Jacquesa Cousteaua, početkom 1970-ih.

Međutim, ni ove nekada čiste vode nisu imune na ljudski uticaj i zagađenje, o čemu svjedoče neočekivani nalazi otkriveni tokom ekspedicije, piše britanski “Express“.

Plastične boce

Tokom istraživanja, dvije podmornice su poslane u dubinu da kreiraju 3D mapu Velike plave rupe pomoću sonara. Međutim, tokom ronjenja naučnici su pronašli i morske ostatke tijela dva mrtva ronioca.

Također, činjenica je da su tokom ronjenja na dnu lijevka naučnici pronašli plastične boce i drugi otpad. Autori ekspedicije se nadaju da će smeće koje su pronašli biti još jedan podsjetnik da čovječanstvo mora prestati koristiti plastiku, budući da je već postala ogromna prijetnja okeanu.

Još jedna zanimljiva karakteristika Velike plave rupe koju su istraživači otkrili bio je sloj vodonik sulfida. Vjeruje se da se ova hemikalija nakupljala u lijevu vijekovima. Izuzetno je toksična jer inhibira ćelijsko disanje, slično cijanidu.

Vezane vijesti

5.000 godina star “španski Stonehenge” izronio iz jezera

Jedna od neočekivanih nuspojava najgore suše u posljednjih nekoliko decenija bio je fenomen koji je oduševio arheologe –…

Dio Sunca se odlomio i formirao vrtlog: “Nešto se čudno dešava”

Iako je Sunce sveprisutan i vitalan dio naših života, mnogo toga u vezi sa našom zvijezdom ostaje zbunjujuće.…

Šta to pijemo? Genetičari u vrećicama čaja pronašli DNK stotina insekata

U vrećicama čaja nalaze se ostaci insekata, navode genetičari sa Univerziteta u Triru u istraživanju koje je objavljeno…
Total
0
Share