Na Marsu je vjerovatno postojao život prije više miliona godina

Planeta Mars @YouTube

Planeta Mars je možda nekada bila dom mikroba koji su se hranili vodonikom i proizvodili metan – baš kao na ranoj Zemlji, tvrde istraživači koji su sproveli model studije o potencijalnoj nastanjivosti Crvene planete, prenosi “Daily Mail”.

Prethodni dokazi sugerišu da je Mars nekada imao potencijalno povoljne uslove za razvoj života. Međutim, vjerovatnoću takvog scenarija rijetko ko se usudio objasniti.

Apsorbuju vodonik i proizvode metan

Tim međunarodnih istraživača sada analizira interakciju između ranog marsovskog okruženja i ekosistema mikroorganizama zvanih metanogeni hidrogenotrofi, koji apsorbuju vodonik i proizvode metan. Ovi mikroorganizmi se smatraju jednim od najranijih oblika života na našoj planeti.

Simulacije studije predviđaju da je kora Marsa bila održivo mjesto za ovaj ekosistem, pod uslovom da površina nije bila u potpunosti prekrivena ledom, i da je mogla proizvesti biomasu sličnu onoj iz ranog Zemljinog okeana.

“Riznica” organske materije

U perspektivi, istraživači su identifikovali tri lokacije – Hellas Planitia, Isidis Planitia i krater Jezero – kao najbolja mjesta za traženje znakova ovog ranog metanogenog života u blizini površine Marsa.

Prošlog mjeseca NASA-in rover “Perseverance” otkrio je “riznicu” organske materije koja bi mogla pomoći da se utvrdi da li je život zaista nekada postojao na Marsu. Prikupljena organska tvar ukazuje da je prije 3,5 milion godina tamo postojalo potencijalno nastanjivo okruženje. Ove organske molekule sadrže ugljik, za koji se široko vjeruje da je “građevni” dio života.

Vezane vijesti

Kišnica nije sigurna za piće nigdje na planeti Zemlji

Voda “kišnica” na planeti Zemlji je neprikladna za potrošnju zbog prisustva toksičnih hemikalija iznad preporučenih nivoa, pokazalo je…

Inženjeri napravili letećeg robota sa električnim mišićima

Inženjeri sa Univerziteta u Bristolu razvili su novi tip pogona za leteće mikrorobote koji mašu krilima. Leteći mikroroboti…

Kada će čovječanstvo konačno pronaći vanzemaljski život

Alok Jah, dopisnik za nauku za magazin “The Economist”, navodi da u narednih deset godina svijet očekuje veliki…
Total
1
Share