NASA: Ogroman asteroid sinoć prošao blizu Zemlje

Asteroid @pixabay.com

Kako je saopšteno iz Američke svemirske agencije (NASA), ogroman asteroid prošao je u nedjelju navečer “blizu” planete Zemlje, na otprilike 5,5 miliona kilometara udaljenosti.

Prvi put je ovo nebesko tijelo otkriveno 1982. godine i prošao je pored naše planete još četiri puŧa.

Asteroid naziva “3361 Orpheus“, putuje brzinom od 29.000 kilometara na sat i, prema navodima briŧanskih medija, tri puta je veći od Big Bena.

Iako je prvi put otkriven još prije 39 godina, teleskopom iz Nacionalne astronomske opservatorije Čilea, u orbiti je već milionima godina, kružeći oko Sunca na otprilike svakih 486 dana.

Na svom putovanju redovno “posjećuje” planete Mars, Zemlju, pa čak i Veneru. Izračunavajući njegovu putanju”, iz NASA-e je usŧanovljeno da je pored Zemlje “prošao” još i 1937., 1978., 1982. godine, a očekuje se da će idući “bliski susret” biti 2025. godine.

Vezane vijesti

Genetski inženjeri uspjeli su hakirati mozak muhe i uspješno ga kontrolisati

Istraživači sa Univerziteta Rice, u Teksasu (SAD), uspjeli su genetski hakirati mozak muhe (voćna mušica) i steći kontrolu…

Bitka za Mjesec: SAD i Kina planiraju sletjeti na isto mjesto

Na Južnom polu Mjeseca bi moglo postati malo tijesno jer “NASA” i “Kineska svemirska agencija” žele započeti istraživati…

Snažna erupcija na Suncu, magnetna oluja na Zemlji će trajati nekoliko dana

Snažna solarna baklja, registrovana kao snažna solarna oluja klase “X2.2”, dogodila se u subotu u 19:38 h GMT…
Total
0
Share