Naučna senzacija: Staklo za prozore koje štedi troškove rasvjete i grijanja za 50%

Tehnologija “tečnog stakla” @utoronto.ca

Kanadski naučnici sa Univerziteta u Torontu razvili su jedinstvenu tehnologiju takozvanog “tečnog stakla” koja će pomoći u uštedi energije u zatvorenom prostoru.

Naravno, i danas postoje “pametna stakla” koja mijenjaju svoju prozirnost kako bi zaštitila prostoriju od sunca i topline koja prolazi kroz nju. Međutim, kanadski istraživači su otišli korak dalje i predložili tehnologiju koja omogućava ne samo smanjenje/povećanje prijenosa sunčevih zraka, već i podešavanje određenog raspona za svaki svjetlosni spektar, prenosi univerzitetska internet stranica.

Na primjer, današnji “pametni prozori” globalno “isključuju” i svjetlost i toplinu, a Kanađani nude fino podešavanje načina rada. Na primjer, u sunčanom zimskom danu, želite da soba bude zamračena, ali želite i toplinu, a zahvaljujući finom podešavanju svjetlosnog spektra, to će se ubuduće moći uraditi. Staklo će “presjeći” vidljivi spektar, zamračiti prostoriju, te će pustiti infracrvene zrake za zagrijavanje prostorije. Tehnologija djeluje i u suprotnom smjeru – u proljeće i ljeto staklo će propuštati više vidljive svjetlosti, ali će “odsjeći” infracrvene toplinske zrake.

Brza i jeftina proizvodnja

Rezultati istraživanja naučnika iz Kanade mogu poslužiti ne samo za udobnost, već i za uštedu električne energije za grijanje/hlađenje prostorija i do 50%.

Naučnici sa Univerziteta u Torontu tvrde da razvoj ovakvog stakla nije komplikovan, a staklo, napravljeno prema njihovoj tehnologiji, neće biti skupo, jer se može napraviti od komponenti već dostupnih proizvođačima.

Vezane vijesti

Geofizičari: Venera je umrla od vulkana, isto prijeti i Zemlji

Vulkani su možda izazvali transformaciju Venere u pakao zbog nepovratnog efekta staklene bašte. Slična katastrofa je više puta…

“Čudo evolucije”: Naučnici pronašli “stonogu” sa preko 1.300 nogu

Naučnici su otkrili stonogu sa čak 1.306 nogu, najviše od svih poznatih životinja, navodeći da je to “čudo…

Na Tihom okeanu registrovan “talas ubica” – najekstremniji ikada

Najekstremniji od ikada zabilježenih talasa, nazvan “talas ubica”, dokumentovan je u blizini ostrva Vancouver u Britanskoj Kolumbiji (Kanada).…
Total
4
Share