Neko nas sluša: NASA snimila divovsko “uho” na Marsu

Krater u obliku ljudskog “uha” na Marsu @Twitter/NASA

“HiRISE” je najmoćnija kamera ikad poslana na drugu planetu, a nalazi se na “NASA”-inom “Mars Reconnaissance Orbiteru” (MRO) koji kruži oko našeg planetarnog susjeda.

Upravo je ova kamera fotografisala bizaran krater na površini Marsa sa visine od 291 kilometar. Izgleda jezivo slično ljudskom uhu i ima oko 1.800 metara u prečniku.

Iz “NASA“-e navode da je riječ o fenomenu pareidolije, zbog kojeg prepoznajemo lica i šare u oblicima koji su u stvarnosti nastali slučajno. To je zato što naš mozak pokušava prepoznati poznate obrasce u naizgled nepotpunim slikama.

Krater čudnog oblika

“U ovom slučaju imamo posla sa kraterom čudnog oblika koji mnogo liči na ljudsko uho“, poručuju iz “NASA“-e.

Krater se nalazi u području Chryse Planitia na sjevernoj hemisferi Marsa. Slika je snimljena u septembru 2020. godine, a nedavno su je objavili zaposlenici “NASA”-e na Univerzitetu u Arizoni.

Vezane vijesti

Kinezi testirali motor za hipersonično vozilo koji radi na “ćumur”

Kineski inženjeri nedavno su testirali hipersonični motor koji radi na mješavini ugljene prašine i etilena, prenosi “South China…

Jedna kutija na Marsu već proizvodi kiseonik

Mali instrument, nešto veći od aktovke, već pouzdano proizvodi kiseonik iz atmosfere Marsa, prenosi “Science Alert”. Atmosfera Marsa…

Tokom juna možete vidjeti pet planeta na jutarnjem nebu

Tokom mjeseca juna čak pet planeta će biti vidljivo golim okom prije izlaska sunca, što se nije dogodilo…
Total
28
Share